Vink Products moderniseert snijproces - MetaalNieuws, het laatste nieuws uit de Metaalbranche

2022-09-24 13:46:04 By : Ms. Sophia Tang

Home Nieuws Overzicht Vink Products moderniseert snijproces

Vink Products in Katwijk heeft vier plasmasnijmachines vervangen door één lasersnijmachine met een automatisch beladingssysteem. Drie plasmatafels zijn al van de hand gedaan, één machine is voor de zekerheid nog even blijven staan. Maar de eerste maanden met het nieuwe snijproces zijn zo goed verlopen, dat de laatste plasmatafel binnenkort ook al weg zou kunnen. “We hadden dit 10 jaar eerder moeten doen”, zegt algemeen directeur Rob van Duijn.

De Bystronic Bysprint fiber 4020 met een 6 kW laserbron brengt Vink Products veel voordelen in kwaliteit, efficiency en energieverbruik.

Vink Products is fabrikant van metalen luchtkanalen en luchttechnische componenten, zoals buitenluchtroosters en dakkappen. Deze worden allemaal in eigen huis geproduceerd. De rechthoekige, ronde en ovale luchtkanalen worden geproduceerd in verschillende metaalsoorten: gegalvaniseerd staal, aluminium, RVS en blank staal. Vink verwerkt dit materiaal in verschillende plaatdiktes variërend van 0,75 tot 5 mm.

Het standaard utiliteit kanaalwerk werd altijd gesneden op de vier plasmatafels. Maar Vink maakt ook industriële luchtkanalen en het snijwerk daarvoor werd veelal uitbesteed. Met de groei van het bedrijf was het echter tijd voor een nieuwe ontwikkeling. Vink verwerkt eigenlijk alleen maar dunne plaat en dat maakte het investeren in een lasersnijmachine interessant. Voor Van Duijn stond vast dat dit een A-merk lasersnijmachine moest worden.

Daarbij stond hij voor de keuze tussen een jong gebruikte of een nieuwe machine. Hij kwam terecht bij Laser & Bending Machines in Zwijndecht. Dit bedrijf van eigenaar Nathan van der Hoeven, gespecialiseerd in gebruikte lasersnijmachines en kantbanken, kon Vink Products een Bystronic Bysprint fiber 4020 met een 6 kW laserbron leveren; slechts 2 jaar oud en met maar 5000 snijuren op de teller. “Dat was heel interessant voor ons. De manier van denken, werken en begeleiden van Nathan gaf mij veel vertrouwen”, aldus Van Duijn, die graag nog een stap verder wilde gaan dan alleen een lasersnijmachine. Om de machine zo efficiënt mogelijk te gebruiken en veel materiaal te kunnen snijden, wilde hij hem voorzien van automatisering. Hiervoor heeft Bystronic gezorgd. Aan de jong gebruikte laser is een ByTrans Extended 4020 gekoppeld, een intelligente oplossing voor het beladen en ontladen van de machine.

Aan de jong gebruikte laser is een ByTrans Extended 4020 gekoppeld, een intelligente oplossing voor het beladen en ontladen van de machine.

Het hele snijsysteem is medio januari in gebruik genomen en het is een succes. “Deze investering brengt ons veel voordelen in kwaliteit, efficiency en energieverbruik”, zegt Van Duijn. Hij noemt allereerst de kwaliteitssprong voor de klant. Het lasersnijden levert een betere snijrand op dan met plasma en er zit geen plasma-aanslag meer op het plaatmateriaal. Dat is belangrijk, want ook in de luchtkanalen business nemen de kwaliteitseisen toe. De kanalen moeten er goed uit zien en probleemloos verder kunnen worden verwerkt.

Vink zelf heeft een efficiencyslag gemaakt. De vier plasmatafels hadden veel ruimte nodig en die kan nu anders worden benut omdat de laser minder plek inneemt. Ook is er een operationele kostenbesparing. Eén operator doet nu het werk bij de laser in plaats van drie bij de plasmatafels. Snijwerk voor plaat uitbesteden hoeft niet meer en daarnaast is het onderhoud minder geworden. Niet alleen hoeven er geen vier plasmamachines meer onderhouden te worden, ook de vervuiling van de felsmachines die er naast stonden is verdwenen. En het plaatwerk kan nu beter worden gecodeerd, hetgeen voordelen biedt voor de traceerbaarheid en de vervolgbewerkingen.

Een fijne bijkomstigheid is ook – zeker met de huidige materiaalprijzen – dat het afvalpercentage omlaag is gegaan. Vink snijdt een vijftigtal artikeltypen, allemaal in variërende afmetingen. Deze worden nu optimaal genest in de BySoft software van Bystronic. En tot slot is het energieverbruik omlaag gegaan. Alleen al het feit dat de ontstoffingsunits bij de plasmasnijmachines zijn verdwenen, scheelt enorm.

Al met al spreekt Rob van Duijn van een hele goede investering, waarmee Vink Products een grote stap in de automatisering van het snijproces heeft gezet. De volgende stap zal niet lang op zich laten wachten: een robot voor het uitsorteren van de gesneden onderdelen.

TFT laat cobots schuren, slijpen en polijsten

Werknemers Metalektro gaan er 11% op vooruit

Flexibele en betaalbare oplossingen voor plaatbewerking

Van Hoorn Machining gelooft in kracht METAVAK

PB Tools introduceert allround frees Maykestag Turbo Cut

Dumaco maakt onderdelen, samengestelde producten, sub-assemblies en complete installaties. Wat drijft ons? Dat elk onderdeel dat wij in…

BCB Staalconstructie zet grote stappen

Spaanse grootformaat freesmachines Correa prachtige aanwinst voor Dormac

Dumaco ’s-Gravenpolder is interessante partner voor totaalpakket aan snijwerk

Tuwi dealer van Mitsubishi lasers en Astes4 sorteersystemen

Dumaco maakt onderdelen, samengestelde producten, sub-assemblies en complete installaties. Wat drijft ons? Dat elk onderdeel dat wij in…

247TailorSteel is de toonaangevende ‘slimme’ fabrikant van op maat gesneden metalen platen, buizen en kantdelen…

IJzersterk vakmanschap op maat. GICOM is een veelzijdig metaalbewerkingsbedrijf met een uitgebreid assortiment plaatwerk…

Th. Wortelboer levert, verhuurd, repareert en onderhoud machines en gereedschappen voor onder meer lasvoorbewerking…

Met ons geavanceerde machinepark kunnen we elke denkbare bewerking voor u uitvoeren, met de…

Ontbramen, afronden en finishen! Wij ontwikkelen, bouwen en verkopen topmachines voor het ontbramen, afronden…

efficiënter produceren met slimmere opslagsystemen voor plaatwerk en langgoed Enkele jaren geleden zochten we bij…

Metaalbedrijf Baas in Almelo is al meer dan 25 jaar een betrouwbare en klantgericht…

Machines voor het ontbramen, schuren, afronden, borstelen en metaalfinishen. Onze metaalmachines verzorgen de afwerking…

06-07 Henrion Verpoorten en Attema hebben het bedrijf (opgericht in 1985), een specialist in RVS…

14-03 Door de komst van de nieuwe verkoopdirecteur kunnen de taken beter worden verdeeld. Oprichter…

09-03 De ontwikkelingen gaan snel bij LBM. Het bedrijf is begin 2020 van start gegaan…

20-10 Toeleveranciers van plaatwerk voegen vaak een buislaser toe aan hun vlakbedlaser(s). Het omgekeerde gebeurt…

20-10 Toeleveranciers van plaatwerk voegen vaak een buislaser toe aan hun vlakbedlaser(s). Het omgekeerde gebeurt…

24-02 Een nieuwe partij die zich bezighoudt met de in- en verkoop van gebruikte lasersnijmachines,…

03-08 Robojob heeft opnieuw een vernieuwing toegevoegd aan haar beladingssystemen voor CNC-machines. De klanten voor…

06-07 Automatiseringsontwikkelaar Cellro heeft haar distributienetwerk uitgebreid met vijf nieuwe partners. Dymato CNC Technologie, Bokhoven…

Klik hier om je aan te melden

MetaalNieuws, PlaatBewerkingsNieuws en VerspaningsNieuws zijn uitgaven van 54U Media BV

De lezers van MetaalNieuws zijn ruim 17.000 ondernemers in de Nederlandse en Belgische metaalverwerkende industrie, waarvan er 12.000 behoren tot het midden- en kleinbedrijf (MKB).