Lasersnijmachine tilt Taurus MilieuTechniek naar een hoger niveau - MetaalNieuws, het laatste nieuws uit de Metaalindustrie

2021-11-16 22:40:20 By : Mr. David Yuan

Home Nieuws Overzicht Lasersnijmachine tilt Taurus MilieuTechniek naar een hoger niveau

Machinehandel Overmars heeft een Baykal lasersnijmachine geplaatst bij Taurus MilieuTechniek in Ysselsteyn. “Deze machine hadden we 2 jaar eerder moeten kopen”, zegt commercieel directeur en hoofd productontwikkeling Peter Klomp. “Dan hadden we ons een hoop slijp- en schuurwerk bespaard.”

Van links naar rechts Joey, Stefan en Wouter Klomp bij de nieuwe lasersnijmachine. Het meeste materiaal dat Taurus MilieuTechniek hierop snijdt, is 1,5 tot 6 mm dik. “Maar ook snijden we tot 15 mm staal en 8 mm roestvast staal braamvrij op deze machine.”

Peter Klomp is de oprichter van het familiebedrijf in Noord-Limburg (Ysselsteyn ligt in de gemeente Venray). Met een eenvoudige slijper en een zaag begon hij meer dan 20 jaar geleden met het maken van machines die hout tot pellets persen. Geleidelijk aan zijn deze machines doorontwikkeld tot droogmachines voor diverse producten. Hiermee werd de basis gelegd voor het huidige Taurus MilieuTechniek, dat sinds 2012 droogmachines ontwikkelt en bouwt voor de agrarische sector. Deze machines kunnen alles drogen: mest en aardappelschillen, maar ook wortelen voor de petfoodindustrie. Ze worden ook gebruikt in de waterbehandelingssector voor het drogen van zuiveringsslib.

De droogmachines van Taurus onderscheiden zich door een warmteopwekkingssysteem, dat is ontwikkeld in samenwerking met het Duitse energiebedrijf RWE. Net als voorheen worden de machines niet op temperatuur gebracht met warmte die wordt opgewekt door biomassaketels, maar door een elektrisch systeem. Hierdoor is er maar een kwart zoveel energie nodig als bij biomassaketels en is er geen CO2-uitstoot.

Taurus is de enige fabrikant in Europa die over dit gepatenteerde systeem beschikt. Het is nu zo ver ontwikkeld dat het echt begint te lopen. “We moeten nu in 2,5 jaar tijd 35 van deze machines leveren”, zegt Peter Klomp. En dat is een mooi vooruitzicht voor het familiebedrijf, dat acht medewerkers telt, waaronder de drie zonen van Peter: oudste zoon Stefan is technisch directeur en hoofd van de werkplaats, Joey is verantwoordelijk voor de elektrotechniek en Wouter is verantwoordelijk voor de commercie.

De droogmachines zijn 16 meter lang, 8 meter hoog en 3 meter breed. Ze zijn in vier delen gebouwd voor transport. Vervolgens worden ze volledig gemonteerd op de eindbestemming, zodat ze plug & play kunnen draaien en vochtige massa's worden omgezet in handige, droge korrels. Er zit veel plaatwerk op de machines. Taurus besteedt wel wat productie uit, maar wil ook alles zelf kunnen maken. Het plaatmateriaal werd altijd op een plasmasnijmachine gesneden; een ponsmachine maakte de gaten en het walsen gebeurde op een oude plaatwals.

Maar daarna ging het rollen van cyclonen niet zo goed meer. Daarom is bij Machinehandel Overmars een 4-rols platenwals (2 meter bij 10 mm) van het merk Akyapak aangeschaft. Tijdens zijn bezoek aan Overmars in Warder kwam Peter Klomp ook een lasersnijmachine tegen van de Turkse fabrikant Baykal, die Overmars in ons land vertegenwoordigt. Deze machine was op voorraad omdat deze afgelopen voorjaar op de TechniShow zou worden getoond.

Klomp was niet per se van plan om een ​​lasersnijmachine aan te schaffen, aangezien dit een vrij forse investering is. En hij dacht dat Stier er maar een halve dag in de week voor zou snijden. Maar dat pakte heel anders uit. “We hebben de plasmasnijmachine goed kunnen ruilen en hebben de lasersnijmachine gekocht. Hij is sinds de jaarwisseling operationeel en we gebruiken hem bijna elke dag. We snijden er alles op; de scharen worden praktisch niet meer gebruikt en ook de ponsmachine wordt niet meer gebruikt. Deze lasersnijmachine heeft ons naar een hoger niveau getild. Het grootste voordeel is dat we dingen als een kraspen en een meetlint niet meer nodig hebben omdat de nauwkeurigheid van de laser fantastisch is.”

De Baykal-machine heeft een werkbereik van 1,5 x 3 meter en een fiberlaserbron met een relatief bescheiden vermogen van 2 kW. Peter Klomp: “Het meeste materiaal dat we snijden is 1,5 tot 6 mm dik. Maar ook snijden we tot 15 mm staal en 8 mm RVS braamvrij op deze machine. Dat verbaasde ons. We hadden gedacht dat dit meer vermogen zou vergen. Het snijden van dat dikkere materiaal gaat langzamer, maar dat maakt niet uit. Wij zijn namelijk geen leverancier en snijden alleen voor eigen gebruik.

Veel belangrijker is de kwaliteit van het snijwerk en de nauwkeurigheid. Alle gaatjes hebben precies de juiste maat en zitten precies op de goede plek. Dit maakt een enorm verschil bij de montage en constructie van machines op locatie. We werken nu veel efficiënter. Een ander voordeel is dat we nu zelf prototypes kunnen snijden voor nieuwe ontwikkelingen. Dat scheelt tijd.”

Peter Klomp heeft alle vertrouwen in de machine en in de fabrikant Baykal. De vlakbedlaser is uitgerust met West-Europese componenten, zoals Beckhoff-motoren en Lantek-software. “Dat gaf ons het vertrouwen om voor een Turks merk te kiezen. Medewerkers van Overmars bouwden eerst de machine hier, daarna kwam een ​​monteur uit Turkije om hem volledig operationeel te maken en ons te leren hoe de machine te gebruiken.

De communicatie verliep goed in het Engels, ook met de fabriek. Baykal kan onze machine vanuit Turkije monitoren. Dat werkt goed. Ook de samenwerking met Machinehandel Overmars verloopt goed. Er is al een tweede, iets kleinere platenwals aangeschaft. En binnenkort wordt er ook een Baykal CNC-afkantpers met een werklengte van 3 meter en een capaciteit van 160 ton geïnstalleerd in de werkplaats van Taurus. Met Delem DA66T besturing en setbescherming en hydraulische klemming van Wila. “Hierin kunnen we veel sneller van gereedschap wisselen. Dit is belangrijk voor ons omdat we veel verschillende stukken plaatsen. We schakelen vijf tot acht keer per dag.”

Vader en zoons Klomp hebben een compact magazijn gebouwd met twaalf lades voor de opslag van plaatmateriaal. Deze bevindt zich direct achter de laser, zodat het materiaal eenvoudig op de wisseltafel kan worden gelegd. De machine is verbonden met internet, waardoor CAD-programma's direct in de Lantek-software kunnen worden gelezen. “We ervaren veel voordelen van deze lasersnijmachine. We kunnen niet meer zonder”, besluit Peter Klomp.

Digital Twin Roadmap voor de industrie

Beagle Marconi voor innovatieve maakindustrie

'MKB loopt grote kansen mis met data'

Lasrobot geeft TMP meer continuïteit en groter bereik

Metaalbedrijf Baas in Almelo is al jaren een betrouwbaar en klantgericht…

Made by Driessen breidt kantcapaciteit verder uit

Mebema nieuwe partij in gebruikte handel CNC machines

Het optimaliseren van het bewerkingsproces is vaak eenvoudig

VMC laat koningin Máxima zien hoe duurzaam een ​​metaalbedrijf kan zijn

AutoPOL verwerkt nu automatisch assemblages

Machines voor ontbramen, schuren, afronden, borstelen en metaal afwerken. Onze metaalmachines zorgen voor de afwerking…

Vakmanschap op maat. GICOM is een veelzijdig metaalbewerkingsbedrijf met een uitgebreid assortiment plaatwerk…

Met ons geavanceerde machinepark kunnen wij alle denkbare werkzaamheden voor u uitvoeren, met de…

efficiënter produceren met slimmere opslagsystemen voor plaatwerk en langgoed Een paar jaar geleden keken we naar…

247TailorSteel is de toonaangevende 'slimme' fabrikant van op maat gesneden metalen platen, buizen en kantenband…

Ontbramen, rond en klaar! Wij ontwikkelen, bouwen en verkopen topmachines voor ontbramen, afronden…

Metaalbedrijf Baas in Almelo is al jaren een betrouwbaar en klantgericht…

28-09 Overmars levert met name voor plaatbewerkingsbedrijven een breed scala aan machines. Sinds onheuglijke tijden…

29-10 Opa had hem al een paar keer gevraagd wanneer hij naar…

12-09 Machinehandel Overmars zal samen met DoneCNC aanwezig zijn op de EMO in Hannover. Ze presenteren…

02-04 Niet iedereen kan zich een nieuwe kantpers veroorloven. En vaak hoeft dat ook niet.…

06-03 Steeds meer standhouders van de Brabantse Metaaldagen (10-12 april in de Brabanthallen in Den…

17-10 Baykal presenteert een nieuw model hybride kantpers op Euroblech. Volgens de…

13-03 Machinehandel Overmars presenteert zich op de TechniShow vanaf maar liefst drie stands met een…

29-05 Het is 10 jaar geleden dat de Turkse machinefabrikant Baykal zijn Duitse…

Klik hier om je aan te melden

MetaalNieuws, PlaatBewerkingsNieuws en MachiningNews zijn uitgaven van 54U Media BV

De lezers van MetaalNieuws zijn ruim 17.000 ondernemers in de Nederlandse en Belgische metaalverwerkende industrie, waarvan 12.000 tot het midden- en kleinbedrijf (MKB).

Wij, als 54U Media BV, geven om en gaan uiterst zorgvuldig om met uw gegevens. Onze website, MetaalNieuws, maakt gebruik van functionele, analytische, social media en advertentiecookies om uw websitebezoek zo makkelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Zo kunnen we relevante informatie en advertenties tonen en kun je eenvoudig content delen via je social media kanalen. Daarnaast verzamelen wij primaire gegevens om u de door u gevraagde informatie te kunnen verstrekken (gedrukte editie abonnementen en digitale nieuwsbrieven). Lees voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring.