Windhorst versnelt luchtkanaalwerk met Air-Works plasmasnijmachine - MetaalNieuws, het laatste nieuws uit de Metaalindustrie

2021-11-16 22:40:00 By : Ms. Cathy Liu

Home Nieuws Overzicht Windhorst versnelt luchtkanaalwerk met Air-Works plasmasnijmachine

Windhorst Plaat en Constructie in Ridderkerk heeft sinds de investering in een Air-Works Plasma Quick Cut plasmasnijmachine, geleverd door JÖRG Machines, aanzienlijke tijdwinst geboekt bij de productie van luchtkanalen.

Windhorst levert plaatwerk op maat. Het bedrijf is met name sterk in op maat gemaakte luchtkanalen, rookgasafvoersystemen, plaatwerk en constructiewerk. Deze producten worden zowel geproduceerd als geassembleerd; Hiervoor zijn in totaal vijftien medewerkers in dienst, waaronder twee monteurs die dagelijks op pad zijn. Windhorst houdt zich voorlopig goed staande in de coronacrisis. “Het overtreft eigenlijk de verwachtingen”, zegt vestigingsmanager Rob Zwamborn. "Het is allemaal hobbelig, al is het niet zoals vorig jaar toen we echt tot de nok toe vol zaten."

De belangrijkste reden voor de aanschaf van een CNC-gestuurde plasmasnijmachine van JÖRG Machines in Dodewaard was dat de productie van luchtkanalen en ook overgangsframes voor ventilatoren die op daken van huizen worden geplaatst, veel tijd in beslag nam. Zwamborn legt uit: “We hadden een kleine computer om bijvoorbeeld een adapter van rechthoekig naar rond te berekenen voor zo'n ventilator. Dit resulteerde in een soort bon, waarvan we alle gegevens omzetten in een record. Met passers, meetlinten en kraspen hebben we het hele stuk op een vlakke plaat getekend, waarna we het met een (doorloop)schaar hebben uitgeknipt. Dat was bijvoorbeeld ook het geval bij de bochten in luchtkanalen.”

Een resultaat maken van een bord is nu veel gemakkelijker en sneller. De snijprogramma's worden in de computer aangemaakt.

Hoe anders is het nu. Windhorst is overgestapt van handmatige productie naar een CNC-gestuurde plasmasnijmachine met een werkbereik van 3×1,5 meter. Het frame van deze Air-Works machine is voorzien van een aantal in hoogte verstelbare poten en is geheel zelfdragend. Dit maakt het een eenvoudige en stabiele machine. Doordat de snijtafel is uitgevoerd met gesloten encoder/servomotoren en een THK precisiegeleiding is de aandrijving en positionering van de plasmasnijkop optimaal.

Een resultaat maken van een bord is nu veel gemakkelijker en sneller. De snijprogramma's worden op de computer aangemaakt met behulp van de Autodesk-software Camduct. Dit omvat een speciaal programma voor de productie van luchtkanalen. Als er een curve moet worden gesneden, kan deze vorm op het scherm worden weergegeven. Vervolgens klik je erop, vul je de dikte en de materiaalsoort in, evenals wat informatie zoals de straal en de diameter.

Al deze gegevens worden automatisch omgezet in een snijprogramma voor de plasmasnijder. Dan is het een kwestie van een plaat op de machine plaatsen, op de knop drukken en de machine snijdt. “Het snijdt zo’n verloopstuk voor een ventilator binnen 15 seconden”, zegt Zwamborn. “Omdat het programma zich meteen goed nestelt, zijn we superefficiënt in ons materiaalgebruik en hebben we minder afval dan voorheen. Bij het handmatig ondertekenen slopen er wel eens een foutje in, die hebben we niet meer. Maar het grootste voordeel is dat we nu veel sneller werken. Ik schat de tijdwinst op minimaal 30 tot 40 procent, afhankelijk van welk product je maakt. We kunnen nu binnen een half uur een adapter van rond naar rechthoekig monteren. Vroeger deden we er meer dan een uur over.”

Het materiaal dat Windhorst verwerkt is voornamelijk Sendzimir verzinkt ijzer met een dikte van 0,75 mm, staal tot 2 tot 3 mm en aluminium 1 tot 6 mm. Ideale diktes om met een laser te snijden, zou je kunnen zeggen. “Nee”, zegt Zwamborn, “plasma is nauwkeurig genoeg voor luchtkanaalwerk. We hebben geen laser nodig, dat kost aanzienlijk meer.”

De Air-Works plasmasnijmachine draait al meer dan 5 maanden. “Waarschijnlijk probleemloos”, zegt de vestigingsmanager. “Er waren wat aanpassingen nodig in de software van het luchtkanaalprogramma, maar JÖRG loste dat snel op. De mensen die met de machine moesten werken hadden een goede cursus, zodat ze snel gewend waren aan de overstap van handwerk naar werken met een machine die softwarematig aangestuurd wordt.”

Digital Twin Roadmap voor de industrie

Beagle Marconi voor innovatieve maakindustrie

'MKB loopt grote kansen mis met data'

Lasrobot geeft TMP meer continuïteit en groter bereik

Vakmanschap op maat. GICOM is een veelzijdig metaalbewerkingsbedrijf met een uitgebreid assortiment plaatwerk…

Made by Driessen breidt kantcapaciteit verder uit

Mebema nieuwe partij in gebruikte handel CNC machines

Het optimaliseren van het bewerkingsproces is vaak eenvoudig

VMC laat koningin Máxima zien hoe duurzaam een ​​metaalbedrijf kan zijn

AutoPOL verwerkt nu automatisch assemblages

Vakmanschap op maat. GICOM is een veelzijdig metaalbewerkingsbedrijf met een uitgebreid assortiment plaatwerk…

Ontbramen, rond en klaar! Wij ontwikkelen, bouwen en verkopen topmachines voor ontbramen, afronden…

Met ons geavanceerde machinepark kunnen wij alle denkbare werkzaamheden voor u uitvoeren, met de…

Metaalbedrijf Baas in Almelo is al jaren een betrouwbaar en klantgericht…

247TailorSteel is de toonaangevende 'slimme' fabrikant van op maat gesneden metalen platen, buizen en kantenband…

efficiënter produceren met slimmere opslagsystemen voor plaatwerk en langgoed Een paar jaar geleden keken we naar…

Machines voor ontbramen, schuren, afronden, borstelen en metaal afwerken. Onze metaalmachines zorgen voor de afwerking…

22-10 Euromac richt zich op compacte en modulaire automatisering met systemen voor plaatbelading en…

08-07 Continue innovatie is altijd al het handelsmerk geweest van Euromac, fabrikant van ponsmachines, afkantpersen en…

13-05 Egger Pumps, een grote speler in industriële vloeistofpompen, heeft de productiecapaciteit…

05-10 Ook Jörg is weer aanwezig op METAVAK met een aantal interessante machines voor plaatbewerking.…

10-04 Lissmac Maschinenbau brengt machines op de markt die plasma snijden...

24-10 Als vaste exposant op METAVAK is Jörg Machines ook dit jaar weer aanwezig met…

19-12 De nieuwe CNC plasmasnijmachine van Limoco Industries is een mooi voorbeeld van klantspecifiek maatwerk…

17-08 Bij Joop van Zanten Staalservice in Veenendaal is het in de vakantieweken uitgegroeid tot…

Klik hier om je aan te melden

MetaalNieuws, PlaatBewerkingsNieuws en MachiningNews zijn uitgaven van 54U Media BV

De lezers van MetaalNieuws zijn ruim 17.000 ondernemers in de Nederlandse en Belgische metaalverwerkende industrie, waarvan 12.000 tot het midden- en kleinbedrijf (MKB).

Wij, als 54U Media BV, geven om en gaan uiterst zorgvuldig om met uw gegevens. Onze website, MetaalNieuws, maakt gebruik van functionele, analytische, social media en advertentiecookies om uw websitebezoek zo makkelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Zo kunnen we relevante informatie en advertenties tonen en kun je eenvoudig content delen via je social media kanalen. Daarnaast verzamelen wij primaire gegevens om u de door u gevraagde informatie te kunnen verstrekken (gedrukte editie abonnementen en digitale nieuwsbrieven). Lees voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring.