Wat is CNC-frezen en welke materialen kun je gebruiken? - Groninger Internet Courant

2021-11-16 22:38:53 By : Ms. Sara Zhong

13 aug. 2020, 12:12 door f3d7ca2a-e22b-5aff-92e4-569fb550e556

CNC frezen is een techniek voor het bewerken van een object. U gebruikt een gereedschap dat roteert en het materiaal verwijdert. Dit zorgt ervoor dat het filament een andere vorm krijgt, zodat je daadwerkelijk een object creëert. Doordat je tijdens het CNC-frezen stukjes materiaal afsnijdt, wordt dit ook wel een subtractief productieproces genoemd. Het verwijdert snel materiaal van plastic of metalen blokken. Hierdoor kunt u precisieonderdelen maken met zeer kleine toleranties, daarover later meer. CNC-frezen lijkt enigszins op CNC-draaien, maar het is heel anders. 

Bij CNC-frezen zul je gebruik moeten maken van een CNC-freesmachine. Dit apparaat wordt gebruikt om allerlei materialen te ontwikkelen tot een specifiek product. Het is dus eigenlijk het verwerken van grondstoffen tot mooie objecten. Over het algemeen is een dergelijke CNC-freesmachine computergestuurd. Op deze manier worden de handelingen doorgegeven aan het apparaat, hoewel dit in principe ook handmatig kan. Het materiaal wordt dus sowieso op de freesmachine geplaatst. De machine leest de bewerkingen en voert ze vervolgens uit. Met weinig mankracht kun je nog veel frezen door middel van de CNC freesmachine. Je kunt allerlei materialen gebruiken, zoals hieronder vermeld. 

Een van de mogelijkheden van de materialen die gebruikt kunnen worden bij CNC-frezen is hout. Er zijn natuurlijk verschillende soorten. Elk van deze houtsoorten heeft zijn eigen kenmerken. Hierdoor zullen ze zich anders gedragen onder een CNC freesmachine. Het is daarom zeker belangrijk dat de juiste snijgereedschappen worden gebruikt. Zo kunt u alle houtsoorten tot in detail bewerken. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat het hout van hoge kwaliteit is. Zo krijg je de beste resultaten met CNC frezen. 

Naast hout is het ook mogelijk om kunststof te CNC frezen, al kan dit ook voor 3d printen. Dergelijke materialen worden voortdurend gebruikt ter vervanging van andere materialen, zoals staal en hout. Dat kunststof tegenwoordig steeds vaker als vervanging wordt gebruikt, komt doordat dit filament slijtvast is. Het zal dus niet na verloop van tijd verslijten en ook niet rotten. Bij hout kan dit natuurlijk gebeuren. Natuurlijk zijn er verschillende soorten kunststof. Zo zou je kunnen kiezen voor polycarbonaat, maar bijvoorbeeld acryl is ook mogelijk. Andere kunststoffen zijn ook mogelijk.

Hout en kunststof zijn dus mogelijk met CNC-frezen, maar aluminium kan ook onder een CNC-freesmachine worden gebruikt. Dit metalen materiaal kan in allerlei vormen worden gefreesd. Dit maakt het ideaal voor doeleinden waarvoor het vooral licht en stevig moet zijn. Denk aan het kleine bordje dat op een stoel in een stadion wordt geplaatst. Dit is een mooi voorbeeld van hoe CNC-frezen van aluminium in de praktijk toegepast kan worden. 

Wil je ook CNC frezen, dan kun je kiezen voor een aantal verschillende toleranties. In principe zijn er een aantal standaard toleranties, deze zijn 0.125, 0.250 en 0.400 millimeter om precies te zijn. Dit zijn dus drie mogelijkheden. Daarnaast kun je ook aan een bedrijf aangeven welke tolerantie je wilt. Op aanvraag zijn zelfs toleranties tot 0,020 millimeter mogelijk bij de specialist. Dit is dus de kleinste tolerantie, wat niet altijd mogelijk is. Op basis van uw technische tekeningen wordt bepaald of deze tolerantie mogelijk is.

Marieke Bos Leanne de Munnik Sport: Theo Sikkema Hans de Preter Adverteren NU.nl/Groningen: Bettie van Veen

Persbureau Tammeling BV Rabenhauptstraat 33 9725 CB Groningen info@gic.nl 050-3188448

Groningen staat centraal voor de GIC. Daarom presenteren we in onze Luncheditie alleen die feiten die er echt toe doen over Stad en Ommeland. Steun ons en doe ook mee met onze gratis Lunch Edition. In- en uitloggen is eenvoudig. Welkom bij de club!

Elke middag het laatste nieuws uit Groningen in je mailbox.