Schutte Metaal breidt graag uit met lasersnijden - MetaalNieuws, het laatste nieuws uit de metaalbranche

2021-11-16 22:44:21 By : Ms. Gina Wu

Home Nieuws Overzicht Uitbreiding met lasersnijden past Schutte Metaal goed

Schutte Metaal staat in Noord-Nederland al jaren bekend als specialist in het verspanen en maken van mangatringen en kits voor de jacht- en scheepsbouwindustrie. Maar sinds een jaar biedt het bedrijf ook lasersnijden aan. In een aparte productieruimte, vlakbij het hoofdkantoor in Stadskanaal, staat een gebruikte Bystronic lasersnijmachine, geleverd door Weber Laserservice. En het zal hier niet stoppen. “We worden steeds meer een bedrijf dat onze klanten volledig kan ontzorgen”, zegt directeur/eigenaar Heinie Schutte.

Hij had verschillende redenen om naast de vier plasmasnijders en drie autogeen snijmachines van Schutte Metaal te investeren in een nieuwe snijtechniek. Dunner materiaal kan nu worden overgebracht naar de lasersnijmachine. “We maken veel onderdelen met gaten. Die gaten kunnen we nu met de laser snijden in plaats van op een van onze bewerkingscentra. Zo kunnen we een product veel sneller maken. En natuurlijk zien we een behoefte aan het nauwkeurig snijden van dun materiaal. Onze klanten moesten voor hun lasersnijden bij iemand anders zijn, dat kunnen ze nu ook aan ons overlaten. Ook het lassen en stralen kunnen wij voor onze rekening nemen. Daarnaast kunnen we dankzij de laser ons klantenbestand verbreden. Met deze machine kunnen we bijvoorbeeld ook de machinebouw bedienen.”

De lasersnijmachine is een CO2-laser met een vermogen van 4,4 kW en een bed van 4×2 meter. Dit formaat is bewust gekozen omdat het meer mogelijkheden biedt en het onderscheidt Schutte Metaal van collega's met lasers met het gebruikelijke formaat van 3×1,5 meter. De Bystronic machine is uitgevoerd met een wisseltafel en een Bytrans aan- en afvoersysteem. Hij snijdt staal tot 20 mm dik en roestvrij staal tot 12 mm. Dicky Brouwer is aangesteld als bedrijfsleider, een man met ruime ervaring in het programmeren van lasersnijders. Samen met zijn collega Eric Koops runt hij de lasersnijafdeling. “Dat gaat goed. “Toen we begonnen konden we snel drie dagen per week vullen, nu hebben we vijf dagen per week goed werk aan de laser.”

Brouwer is blij met Weber Laserservice, die de machine heeft geleverd en geïnstalleerd. Weber heeft ook de nieuwste BySoft-software van Bystronic geleverd, waarmee snel en eenvoudig nesten en programmeren mogelijk is. “De installatie verliep vlekkeloos, Weber heeft ons een goed werkende machine geleverd”, vertelt Brouwer. “Soms hebben we een kleine storing met een sensor of een relais, maar dat weet je. Want je koopt een tweedehands machine en zo loop je tegen kleine dingen aan. Maar meestal kunnen we dit zelf oplossen of de Weber-hotline bellen. De machine is meer dan 10 jaar oud, geeft weinig moeite en kan elke dag draaien. Ik had verwacht Weber vaker nodig te hebben voor onderhoud en/of storingen.”

Weber Laserservice heeft zich de afgelopen jaren verder ontwikkeld als betrouwbare partner en leverancier voor de 'jonge' gebruikte buis- en plaatlasersnijmachines van Bystronic en Adige. Het bedrijf is officieel servicepartner van Bystronic en specialist op het gebied van Adige buislasersnijmachines. Jaap Wijnholds van Weber Laserservice is verheugd dit complete systeem aan Schutte Metaal te hebben mogen leveren. “We zien een toenemende vraag naar automatisering in de plaatbewerking. Met deze opdracht bij Schutte Metaal laten we nogmaals zien dat we ook met gebruikte machines een geautomatiseerd lasersnijsysteem kunnen realiseren. Wij danken Heinie Schutte en zijn team voor het in ons gestelde vertrouwen.

Schutte Metaal snijdt voornamelijk staal op de laser. Brouwer schat maar liefst 95 procent. Ongeveer 30 procent hiervan wordt intern voor Schutte Metaal gesneden. Het fijne werk, dat voorheen met plasma werd gesneden, is verplaatst naar de lasersnijafdeling. Dat scheelt een hoop geslepen en updaten. De overige 70 procent van de snijcapaciteit wordt ingevuld door levering aan derden. “We snijden wat de klant wil. We kunnen elke branche bedienen die snijwerk nodig heeft.” Schutte doet bijvoorbeeld nogal wat aan landbouwmechanisatie. Brouwer herinnert zich een bietenrooier die in een sloot belandde. “Daar hebben we een heel pakket aan snijonderdelen voor kunnen maken. Een opdracht als deze is kenmerkend voor het werk dat wij als loonwerker doen: specifieke onderdelen maken en alles moet binnen een paar dagen klaar zijn.” Maar ook de nieuwe lasersnijafdeling heeft al een mooie opdracht gekregen van de gemeente Stadskanaal voor een kunstwerk gemaakt van cortenstaalplaten. Deze zijn gesneden en geslepen. Schutte Metaal doet ook licht zetwerk. Hiervoor is naast de laser een nieuwe Durma afkantpers (3 meter, 135 ton) geplaatst, die materiaal tot 12 mm dik kan buigen.

Zo ontwikkelt Schutte Metaal zich steeds meer tot een allround metaalbedrijf. In totaal bedienen elf medewerkers de plasmasnijders en autogeen snijmachines, de lasersnijmachine en de kantpers. Daarnaast beschikt Schutte Metaal ook over twee bewerkingscentra en twee draaibanken, evenals de nodige lasmachines en een lasrobot. Het is de bedoeling om de knipmogelijkheden verder uit te breiden. “Er moet ook een waterstraalsnijmachine komen”, zegt Heinie Schutte. In de nieuwe productieruimte is daar nog ruimte voor.

Manager Dicky Brouwer (links) en Eric Koops runnen de lasersnijafdeling van Schutte Metaal.

Digital Twin Roadmap voor de industrie

Beagle Marconi voor innovatieve maakindustrie

'MKB loopt grote kansen mis met data'

Lasrobot geeft TMP meer continuïteit en groter bereik

247TailorSteel is de toonaangevende 'slimme' fabrikant van op maat gesneden metalen platen, buizen en kantenband…

Made by Driessen breidt kantcapaciteit verder uit

Mebema nieuwe partij in gebruikte handel CNC machines

Het optimaliseren van het bewerkingsproces is vaak eenvoudig

VMC laat koningin Máxima zien hoe duurzaam een ​​metaalbedrijf kan zijn

AutoPOL verwerkt nu automatisch assemblages

Metaalbedrijf Baas in Almelo is al jaren een betrouwbaar en klantgericht…

Met ons geavanceerde machinepark kunnen wij alle denkbare werkzaamheden voor u uitvoeren, met de…

efficiënter produceren met slimmere opslagsystemen voor plaatwerk en langgoed Een paar jaar geleden keken we naar…

247TailorSteel is de toonaangevende 'slimme' fabrikant van op maat gesneden metalen platen, buizen en kantenband…

Ontbramen, rond en klaar! Wij ontwikkelen, bouwen en verkopen topmachines voor ontbramen, afronden…

Machines voor ontbramen, schuren, afronden, borstelen en metaal afwerken. Onze metaalmachines zorgen voor de afwerking…

Vakmanschap op maat. GICOM is een veelzijdig metaalbewerkingsbedrijf met een uitgebreid assortiment plaatwerk…

21-10 Vlonder Plaatwerk is een leverancier die producten produceert in staal, RVS en aluminium op klantspecificatie…

04-08 Op de nieuwe locatie in Enschede biedt Xteg klantspecifieke en toekomstgerichte oplossingen. Door…

22-03 Maurice Borger is aangesteld om de activiteiten in het zuiden en…

22-02 Haco is van oudsher een bekende naam in de Nederlandse metaalverwerkende industrie. Er zijn hier…

22-02 Van Kerkhof Metaalbewerking is een allround toeleverancier die zich bezighoudt met de verwerking van…

01-02 Met een plaatlaser met 8 kW fiberlaserbron van BLM Group snijdt het bedrijf…

21-12 Sinds de overname van Weber Laserservice biedt Bystronic Benelux niet alleen nieuwe lasersnijmachines, afkantpersen,…

02-12 247TailorSteel sluit het 'coronajaar' 2020 af met een groei van 5 tot 10 procent…

Klik hier om je aan te melden

MetaalNieuws, PlaatBewerkingsNieuws en MachiningNews zijn uitgaven van 54U Media BV

De lezers van MetaalNieuws zijn ruim 17.000 ondernemers in de Nederlandse en Belgische metaalverwerkende industrie, waarvan 12.000 tot het midden- en kleinbedrijf (MKB).

Wij, als 54U Media BV, geven om en gaan uiterst zorgvuldig om met uw gegevens. Onze website, MetaalNieuws, maakt gebruik van functionele, analytische, social media en advertentiecookies om uw websitebezoek zo makkelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Zo kunnen we relevante informatie en advertenties tonen en kun je eenvoudig content delen via je social media kanalen. Daarnaast verzamelen wij primaire gegevens om u de door u gevraagde informatie te kunnen verstrekken (gedrukte editie abonnementen en digitale nieuwsbrieven). Lees voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring.