Lieke maakt houten decoraties: 'De leeuw als wanddecoratie is het populairst' - Buurt Den Bosch

2021-11-16 22:53:55 By : Ms. Sarah Zhou

Lieke Heijne (23) maakt prachtige houten kunstwerken vanuit de schuur in het ouderlijk huis. Ze werkt vier dagen per week als front-end developer, maar al haar vrije uren besteedt ze in haar creatieve bedrijf: By Lieke. 

Lieke koos tijdens haar ICT-studie aan Avans Hogeschool voor een minor Innovative Studies: “Ik twijfelde tussen een meer ontwerpende kant of programmeren, dus besloot ik deze minor te doen. Op de afdeling stond een lasercutter, daar is het allemaal mee begonnen!” Haar eerste ontwerp is een wijnhouder in de vorm van een kat. “Gemaakt als kerstcadeau voor mijn moeder. Trouwens, iedereen kreeg een houten cadeau van mij die kerst”, zegt Lieke lachend.

Bijna twee jaar geleden studeerde Lieke af en begon haar baan als front-end developer bij Have A Nice Day, dat nu Intracto heet. In haar vrije tijd bleef ze creatief bezig met de lasercutter. Een keer per week ging ze naar haar voormalige leraar in Waardenburg om de lasercutter bij hem thuis te gebruiken. “Dat was heel fijn! Maar het werd drukker en drukker. Soms heb je een idee en dan wil je er meteen mee aan de slag. Dus nu heb ik in overleg met mijn ouders geïnvesteerd in mijn eigen lasersnijmachine.”

(Tekst gaat verder onder de foto's)

By Lieke is inmiddels een echt familiebedrijf. Lieke legt uit: “Mijn vader doet alle producties en regelt de financiën. Mijn moeder schuurt, oliet en lakt het hout na het zagen.” Lieke is het creatieve brein achter de kunstwerken. “Gelukkig doen mijn ouders het graag. En af en toe neem ik ze mee uit eten!”

Lieke maakt wanddecoraties, onderzetters, fruitschalen, sfeerverlichting, oorbellen, kettingen, enzovoort. Ze blijft nieuwe producten ontwikkelen: “Voor Pasen maak ik nu paashazen en eieren om op te hangen. Mijn vriend Dennis heeft ook een lamp ontworpen, die we verder willen ontwikkelen.” Ze ontwerpt ook bedrukte T-shirts.

(Tekst gaat verder onder de foto's)

Om te laten zien hoe zij haar kunst maakt, neemt Lieke ons mee naar de schuur in de tuin van haar ouderlijk huis. Tussen de fietsen staan ​​grote werkbanken vol knutselwerkjes, houtsnippers en haar laptop. “Ik ontwerp met het ontwerpprogramma Adobe Illustrator. Ik stuur het bestand naar de lasersnijmachine, die het hout snijdt met een zaklamp.”

(Tekst gaat verder onder de foto's)

Lieke experimenteert met verschillende houtsoorten. Ze gebruikt nu vooral speciaal MDF. Wanneer de lasersnijder opbrandt, wordt de zijkant donkerbruin. “In het begin was het vooral uitproberen: ik maakte de lijnen vaak te dun en dan brak het hout. Nu weet ik precies hoe dik de lijnen moeten zijn in mijn ontwerp.”

Op een dag hoopt Lieke haar wanddecoraties nog groter te maken: “We hebben al een leeuw getest die is gemaakt van meerdere vellen hout. Hij was 80 cm breed en 120 cm hoog!”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Vandaag een super leuke Zwanenmarkt gehad in Tilburg. Om te vieren dat het zo'n succes was hebben we tot dinsdag dezelfde lage prijzen als op de Swan Market! Kijk snel!! #swanmarket #swanmarkettilburg #lasercut #wood #bylieke @swan_market

Een bericht gedeeld door Lieke Heijne (@liekeheijne) op 20 mei 2018 om 01:08 uur (PDT)

De producten van By Lieke zijn vooral te vinden op markten als Swan Market. Lieke neemt altijd haar moeder en vriend mee: “Mijn moeder kan veel beter verkopen. Ik vind het spannend!" Ze wordt regelmatig benaderd door conceptstores. Sinds kort kun je ook bij WAAR Den Bosch terecht als je iets wilt kopen.

Haar brede glimlach verbergt meer dan je zou denken. Met te hoge verwachtingen van zichzelf kwam Janneke Swanenberg uiteindelijk...

Acrobaten, een slangenmens en John de Bever: Wintercircus Pallasso komt naar Den Bosch

Geleverd door Kom voor elkaar

Erik en Marcel zijn clowns in het wintercircus: 'We laten zelfs de ster fonkelen in de ogen van volwassenen'

Geleverd door DeVa - Stop de mok

Blijf op de hoogte van alles uit Den Bosch

© 2021 - DPG Media BV - Alle rechten voorbehouden