Keukenmaker vertaalt klantideeën naar keuken op maat - za! 24

2021-11-16 22:46:19 By : Ms. Amy Qian

Sietse de Boer Arend Waninge

Voor een nieuwe keuken kun je terecht bij een grote keukenwinkel. Maar u kunt ook met uw ideeën terecht bij een onafhankelijke keukenmaker zoals Arnold Hut van Finesse Keukens in Niebert.

Op het eerste gezicht een paradijs voor iedereen die graag met hout werkt. De werkplaats achter de keukenshowroom staat vol met houtbewerkingsmachines. Sinds 2000 is het het domein van Arnold Hut en sinds 2016 is hij eigenaar van Finesse Keukens. Hier vertaalt Arnold de ideeën van zijn klanten naar mooie keukens op maat. “Voor mij betekent maatwerk dat je bestaande keukenelementen niet verwerkt tot een keuken met grote passtukken. Alle onderdelen zijn eigenlijk op maat gemaakt, specifiek voor die keuken.”

Arnold heeft twee belangrijke principes voor zijn keukens. Allereerst moet de keuken natuurlijk voldoen aan de wensen van de klant. Maar hij vindt het net zo belangrijk dat de keuken functioneel is. In de praktijk kan dit soms botsen. “Soms hebben mensen hele leuke ideeën, die ook heel leuk klinken, maar in de praktijk niet werken. Een kookeiland is nu bijvoorbeeld erg populair, maar je moet er wel de ruimte voor hebben. Als de wensen van een klant niet praktisch zijn, zeg ik dat gewoon. Ik hou van eerlijk advies, maar bedenk tegelijkertijd alternatieven.” Voor een goed advies kijkt Arnold altijd bij zijn klanten thuis. “Dan kun je bijvoorbeeld de lichtinval in de keuken meenemen. Dat kan ook heel belangrijk zijn voor het gebruiksgemak van de keuken.”

Eigenlijk heeft Arnold nog een ander belangrijk uitgangspunt; hij gebruikt geen spaanplaat. “Dat is goedkoop, maar niet duurzaam. Kleine beschadigingen in combinatie met vocht leiden tot ongewenste 'groei' van de keuken met spaanplaat. Dat moet je niet willen." Arnold bouwt zijn keukens van berkenmultiplex, de frontdelen zijn van massief hout of gekleurd MDF. Populaire houtsoorten op dit moment zijn Amerikaans en Europees eiken, esdoornblad en Amerikaans noten.

Door een keuken op maat te laten maken, kun je de keuken echt van de grond af opbouwen tot het gewenste eindresultaat. “Dat is een heel mooi proces waarin ik al mijn creativiteit kan gebruiken.” Volgens Arnold is het laten maken van een keuken niet per definitie veel duurder dan het kopen van een standaard keuken. Arnold kan ook alle bijbehorende apparatuur leveren. “Klanten weten zeker dat het allemaal past.

Naast de keukens maakt Arnold ook meubels, met name tafels en kasten. “Mensen vinden het prettig als de tafel of voorraadkast dezelfde stijl heeft als de keuken. Met onze eigen werkplaats is dat geen probleem.” finessekeukens.nl

Tip voor de redactie? redactie@sa24.nl