Jongeren worden baas over oude stelplaats van De Lijn (of toch voor even) (Leuven) | Het Nieuwsblad Mobile

2021-12-27 10:42:58 By : Mr. James Huang

Een jaar lang heeft de oude stelplaats van De Lijn aan de Diestsepoort in Leuven leeg gestaan, maar nu komt er weer leven in de gebouwen. De Lijn gaf haar akkoord om de gebouwen open te stellen voor de Leuvense jeugd. En daar zijn zij dolblij om.

“De jongeren in onze stad smeken me al jaren om een grote overdekte ruimte. Maar zelfs in een grote stad als de onze is dat verschrikkelijk moeilijk te vinden. We gaven MijnLeuven al een stukje van het historische stadhuis. Maar een ruimte waar ze echt volledig vrij waren om te doen wat ze wilden, dat hadden we nog niet. Daarom is onze medewerkster Sabine ingeschakeld voor de zoektocht, en zij is naar De Lijn gestapt”, aldus schepen van Jeugd Dirk Vansina (CD&V).

Niet over een nacht ijs

Bij De Lijn werd er niet over een nacht ijs gegaan om toe te zeggen. Johan Van Looy, directeur van De Lijn Vlaams-Brabant had naar eigen zeggen behoorlijk wat overtuigingskracht nodig om zijn collega's tot een positief antwoord te krijgen. “Er wordt nog een herbestemming gezocht, en dus was niet iedereen er meteen voor te vinden om het dan zomaar vrij te geven”, zegt Van Looy. “Maar met een duidelijk afspraak dat het tijdelijk is, was iedereen uiteindelijk toch gewonnen voor het idee.”

En dus mogen de jongeren vanaf nu doen wat ze willen met de gebouwen. Tot hun beschikking: vier grote hallen waaronder zelfs de oude carwash, enkele kleinere ruimten en een braakliggend terrein tussen de hoofdgebouwen en de carwash. Dat alles wordt ingepalmd door vier grote groepen van jongeren. De skatecommunity gaat er een overdekte skatehal inrichten. Een deel van het gebouw wordt ook omgebouwd tot repetitieruimte voor beginnende muziekgroepjes, onder begeleiding van Vloer 1. Een derde partner is de vzw Saté, een sociaal atelier voor staal- en houtbewerking opgericht door een voormalige leerkracht. Hij verhuurt zijn houtbewerkingsmachines en lastoestellen aan de jongeren. Zij zullen in het werkatelier het materiaal kunnen gebruiken om zelf meubelen, juwelen en bijvoorbeeld ook de skateramps die nodig zijn voor in de skatehal, te maken. Ten slotte zullen de ruimtes ook gebruikt kunnen worden voor evenementen zoals tentoonstellingen of optredens. Zo zal Fabrik als eerste een driedaags kunstenfestival organiseren.

“Het is de bedoeling dat de oude stelplaats aangestuurd wordt door mijnLeuven, maar het zullen vooral de jongeren zelf zijn die de werking invullen en de ruimtes ombouwen tot wat ze nodig hebben. Het ruwe karakter ervan en het feit dat De Lijn er voorlopig geen plannen mee heeft, maakt dat de jongeren de kans krijgen om hun zin te doen, en af en toe zelfs buiten de lijntjes te kleuren”, zegt Vansina. Medewerkster Sabine benadrukt ook dat het gebruik ruimer zal gaan dan alleen de organisaties die nu al betrokken zijn. “Het is niet zo dat zij de ruimten al volledig claimen. Dit moet een plek worden voor alle Leuvense jongeren”, zegt ze.

Hoe lang de jongeren de stelplaats tot hun beschikking krijgen, is het enige grote vraagteken. Bij De Lijn is er nog niets beslist over de toekomstplannen van de oude stelplaats. Dat kan gaan van een herbestemming tot een verkoop, maar voorlopig is dat onduidelijk. Als dat verandert, zullen de jongeren een soort ‘opzegtermijn’ krijgen voor ze echt weg moeten.

Wil jij toegang tot alle artikels van Het Nieuwsblad? Duik in onze plusartikels en lees er elke maand 3 naar keuze gratis.