Eikhout Metaalwerken is een ander bedrijf geworden - MetaalNieuws, het laatste nieuws uit de metaalbranche

2021-11-16 22:50:18 By : Ms. Leona Liu

Home Nieuws Overzicht Eikhout Metaalwerken is een ander bedrijf geworden

Mark Eikhout van Eikhout Metaalwerken in Waalwijk heeft altijd gedacht dat lasersnijden voor zijn bedrijf niet haalbaar was. Maar na zorgvuldige berekeningen en afweging van alle voor- en nadelen, investeerde hij twee jaar geleden in een Trumpf 6x2m lasersnijmachine. Van het een kwam het ander. De laser is nu vergezeld door een ontbraammachine en een 6 meter afkantpers. “Sinds de komst van de laser zijn we in korte tijd een heel ander bedrijf geworden”, zegt Eikhout botweg.

Het kan dus nog steeds: in de huidige markt, waar al zoveel lasersnijmachines draaien, is het mogelijk om met lasers te beginnen en daar succesvol mee te zijn. Eikhout Metaalwerken is daar het levende bewijs van.

Snijden en ponsen Het is bijna 20 jaar geleden dat Mark Eikhout zijn eigen bedrijf startte. Hij doet veel in gevelbouw, machinebouw en carrosseriebouw. Enkele jaren geleden is er een nieuw bedrijfspand in gebruik genomen en is ook de stap gemaakt naar 6 meter werk. Knippen en ponsen was de kernactiviteit. Maar Mark Eikhout begon steeds meer te twijfelen of dit wel de juiste weg was. Want hij zag zijn klanten steeds hogere kwaliteitseisen stellen. En bij het snijden en ponsen is de plaat in beweging, waardoor er krassen ontstaan. Bovendien was hij niet helemaal tevreden met het uitbesteden van zijn snijwerk. “Op zich waren de prijzen en de kwaliteit van mijn leverancier redelijk, maar de levertijden waren lang. En daar kun je heel zenuwachtig van worden als je zelf de opvolging moet doen en de klant staat te wachten.”

Eikhout dacht echter dat zelf lasersnijden niet haalbaar was. Een lasersnijmachine is immers een forse investering voor een relatief kleine KMO met tien medewerkers. Maar hij deed toch wat wiskunde en kwam tot de conclusie dat het verwisselen van zijn pons- en knipmachine de weg vrij zou maken voor een laser. Temeer omdat hij voor het ponsen en snijden twee medewerkers in dienst moest nemen, terwijl de laser door één man bediend kan worden.

Breed inzetbare lasersnijmachine Hij koos voor een CO2 laser TruLaser 3060 van Trumpf. “We hebben met vier leveranciers gesproken, uiteindelijk is de keuze gevallen op onder meer Trumpf omdat hun machine goed is op RVS, dat is 25 tot 30 procent van wat wij hier doen. Omdat je als leverancier niet weet wat je volgende week gaat doen, hebben wij gekozen voor een veelzijdige machine met 4 kW vermogen. Hierdoor kunnen we RVS, 20 mm staal en 10 mm aluminium tot 15 mm dik snijden.”

De investering betaalde zich goed uit en was in korte tijd goed gevuld. Dat komt volgens Eikhout zeker ook door de keuze voor het werkbereik van 6×2 meter. Hierdoor krijgt hij veel werk binnen van plaatwerkbedrijven die op 3 meter hoogte zijn aangelegd.

Door de goede machinebezetting kon Eikhout sneller dan verwacht te werk gaan op het gebied van ontbramen en kanten. “Er komt veel materiaal uit zo’n laser die moet worden afgerond. We waren soms met drie man aan het bramen. Dus kochten we een Lissmac ontbraammachine, geleverd door Bruma Machines. Weliswaar weer een flinke investering, maar je bespaart meteen op arbeidskosten.”

Nauwkeurig op dik materiaal Eind 2015 volgde de nieuwe kantpers. Voor Eikhout was dit een logische stap. Omdat hij zijn 6 meter snijwerk met een zware tonnage naar een leverancier moest brengen, terwijl het met het oog op de vervolgstappen (lassen) veel makkelijker in eigen beheer zou kunnen. Maar dat is voorbij nu de VarioPress 600, voorzien van buighulpmiddelen, gereedschapsopspanning en nieuwe gereedschappen, in de werkplaats in Eikhout staat. Dit is een 6 meter lange kantpers met een perskracht van 600 ton van de Duitse fabrikant EHT, die begin vorig jaar door Trumpf werd overgenomen. Deze bank is vooral gekozen omdat hij zeer nauwkeurig is op dik materiaal. “We hebben het zonder hoekmeetsysteem genomen, maar dat hebben we ook niet nodig. Vaak moeten we de eerste buiging op een onderdeel iets corrigeren, maar daarna zijn alle volgende buigingen gewoon perfect.”

Bestaande klanten doen meer De investeringen resulteren in meer en ander werk. Bestaande klanten doen meer en nieuwe klanten komen naar voren. Eikhout: “Klanten gingen eerst met hun werk naar anderen toe dat wij niet deden. Nu kunnen ze dat bundelen en alles bij ons achterlaten. Wij hebben veel profijt van ons nauwkeurige zetwerk, omdat het uitbesteders veel werk bespaart als alle onderdelen tijdens de montage precies in elkaar passen. Maar we hebben bijvoorbeeld ook een opdrachtgever in de jachtbouw. Vroeger maakten we voor hem alleen aluminium plaatwerk voor de machinekamer. Nu snijden we ook de letters die op het dek zichtbaar zijn.”

Eikhout heeft nieuwe klanten gekregen, maar ook afscheid genomen van oude klanten. “We zijn in korte tijd een heel ander bedrijf geworden. Werkvoorbereiding, laser en kantpers vormen nu een continu en strak georganiseerd proces en je merkt gewoon dat bepaalde klanten niet meer bij je passen. Daarin hebben we duidelijke keuzes gemaakt. We hebben afscheid genomen van de klanten die 's ochtends bestellen en 's middags hun materiaal willen hebben. Dat verstoort het andere werk teveel.”

Erik Ruiten, verkoopadviseur bij Trumpf Nederland, is uiteraard blij met de positieve ontwikkelingen bij Eikhout Metaalwerken: “Trumpf wordt vaak geassocieerd met grotere, meer gevestigde bedrijven. Maar Eikhout bewijst dat relatief kleine bedrijven met onze machines op een andere manier meerwaarde kunnen bieden en daarmee zeer succesvol zijn.”

Digital Twin Roadmap voor de industrie

Beagle Marconi voor innovatieve maakindustrie

'MKB loopt grote kansen mis met data'

Lasrobot geeft TMP meer continuïteit en groter bereik

Vakmanschap op maat. GICOM is een veelzijdig metaalbewerkingsbedrijf met een uitgebreid assortiment plaatwerk…

Made by Driessen breidt kantcapaciteit verder uit

Mebema nieuwe partij in gebruikte handel CNC machines

Het optimaliseren van het bewerkingsproces is vaak eenvoudig

VMC laat koningin Máxima zien hoe duurzaam een ​​metaalbedrijf kan zijn

AutoPOL verwerkt nu automatisch assemblages

Vakmanschap op maat. GICOM is een veelzijdig metaalbewerkingsbedrijf met een uitgebreid assortiment plaatwerk…

Metaalbedrijf Baas in Almelo is al jaren een betrouwbaar en klantgericht…

247TailorSteel is de toonaangevende 'slimme' fabrikant van op maat gesneden metalen platen, buizen en kantenband…

Met ons geavanceerde machinepark kunnen wij alle denkbare werkzaamheden voor u uitvoeren, met de…

Ontbramen, rond en klaar! Wij ontwikkelen, bouwen en verkopen topmachines voor ontbramen, afronden…

efficiënter produceren met slimmere opslagsystemen voor plaatwerk en langgoed Een paar jaar geleden keken we naar…

Machines voor ontbramen, schuren, afronden, borstelen en metaal afwerken. Onze metaalmachines zorgen voor de afwerking…

18-10 Dumaco in Kampen heeft 85 medewerkers en richt zich voornamelijk op de verwerking…

18-12 Flexibiliteit is de grote kracht van de volledig servo-elektrische Linapunch MC-E lijn die Dimeco…

17-10 De Nederlandse fabrikant en leverancier van persen RHTC presenteert op de Euroblech naast de…

11-04 Voor Ron van Gompel, directeur/eigenaar van Metaalindustrie Vermeulen in Bladel, was de TechniShow een…

01-03 Als je aan ponsen denkt, denk je aan plaatwerk, dan denk je aan pons- en knabbelmachines. Maar bij…

10-02 Juvama, fabrikant van RVS producten voor industriële toepassingen, laboratoria, keukens en hekwerken, breidt de…

15-12 Huvema heeft het assortiment plaatscharen uitgebreid met vier nieuwe machines. Deze hoogwaardige guillotinescharen…

15-12 LVD introduceert FA-P (Flexible Automation for Punching) als de meest geavanceerde automatisering ooit. FA-P…

Klik hier om je aan te melden

MetaalNieuws, PlaatBewerkingsNieuws en MachiningNews zijn uitgaven van 54U Media BV

De lezers van MetaalNieuws zijn ruim 17.000 ondernemers in de Nederlandse en Belgische metaalverwerkende industrie, waarvan 12.000 tot het midden- en kleinbedrijf (MKB).

Wij, als 54U Media BV, geven om en gaan uiterst zorgvuldig om met uw gegevens. Onze website, MetaalNieuws, maakt gebruik van functionele, analytische, social media en advertentiecookies om uw websitebezoek zo makkelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Zo kunnen we relevante informatie en advertenties tonen en kun je eenvoudig content delen via je social media kanalen. Daarnaast verzamelen wij primaire gegevens om u de door u gevraagde informatie te kunnen verstrekken (gedrukte editie abonnementen en digitale nieuwsbrieven). Lees voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring.