Cursist van De Ark exposeert in Hedels Historisch Museum

2022-04-21 06:27:56 By : Ms. Xinjie SU

Een gratis bezoek aan het Historisch Museum Hedel is zeker de moeite waard. Helemaal als daar 3 amateurkunstenaars fraai werk exposeren, dat zij in olieverf, met ijzer of hout hebben vervaardigd. Vaak op het snijvlak van amateurisme en professionaliteit. Hanneke van de Linde uit Vlijmen is een van de drie exposanten.

Zij heeft zich jarenlang bij Creativiteitscentrum De Ark te Haarsteeg bekwaamd in de schilderkunst, onder andere onder leiding van kunstenaar Annemarie Somers. Het museum is open op zaterdag 16, 23 en 30 april van 14.00 tot 17.00 uur, op Koningsdag van 11.00 tot 17.00 uur en op maandagavond van 19.00 tot 22.00 uur.

De drie regionale, exposerende amateurkunstenaars hebben ieder een eigen specialisatie. Voor Hanneke van de Linde is dat schilderen met olieverf.  In 2009 begon ze met schilderles in Haarsteeg bij Creativiteitscentrum De Ark. “Alweer jaren onder leiding van Annemarie Somers komt elke woensdagavond een gezellig clubje mensen er samen om de kunst van het schilderen onder de knie te krijgen. Schilderen is voor mij ontspanning, alles loslaten en alleen bezig zijn met verf en doek. Ik schilder graag bloemen en portretten. De ogenschijnlijke tegenstelling van vrijheid en creativiteit tot iets wat precies en lijkend is, vind ik een fijne afwisseling. Ook het maken van stillevens zijn soms voor mij een keuze die uitdagend kan zijn. Het allerbelangrijkste van schilderen vind ik het plezier dat ik eraan beleef”, aldus Hanneke.

Henk Hofmans, woonachtig in Hedel, vindt zijn uitdaging in het werken met ijzer. Hij heeft altijd met ijzer gewerkt en dacht er zelfs over om edelsmid te worden. Het werd hoefsmid. Zijn hobby begon heel simpel met het maken van een kapstok. Er volgde meer en ingewikkeld werk en nu hij over veel vrije tijd beschikt is zijn hobby hoofdzaak geworden, een bezigheid waar hij ontzettend van geniet. Een van zijn werkstukken is een boom, die straks een mooi plaatsje krijgt in het hospice in Zaltbommel. Henk is nu een siersmid die met veel passie kunst maakt van ijzer

Hout is het materiaal waar Gerard Gloudemans uit Cromvoirt zijn inspiratie in vindt. Tijdens zijn dienstjaren bij de Marine, aan boord van een schip, is Gerard gaan werken met uitgekookte soepschenkels, waar hij kleine sieraadjes uit maakte. Ondanks het gegeven dat ijzer het materiaal was waar hij in zijn opleiding veel mee werkte, werd het toch houtbewerken waar zijn voorkeur naar uitging en hij zich in specialiseerde. Houtsnijden daagt hem uit tot creativiteit en geeft hem ontspanning. “Het is fijn iets te creëren wat in je fantasie ontstaan is”.

Hedel en het verleden In het Historisch Museum, dat gelegen is aan de Voorstraat 2 te Hedel, krijgt u van alles te zien over de historie van de plaats. Het gaat over de Romeinse tijd, de opgravingen rond het voormalige kasteel van Hedel, de muntslag en andere bijzondere zaken uit de geschiedenis. Er is ook een landbouwafdeling met werktuigen die in het verleden in Hedel zijn gebruikt. Kortom, genoeg te zien en te beleven.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda < Volg HeusdenNieuws ook via Facebook < Wist u dat wij iedere morgen meer dan 3500 nieuwsbrieven verzenden < Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website < Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een mail

Nieuws.nl brengt sinds 2002 het Nederlandse nieuws, landelijk en lokaal uit jouw eigen gemeente.