Chemisch behandelde spoorbielzen vatten vuur, brandweer vraagt omwonenden om ramen en deuren te sluiten (Gent) | Het Nieuwsblad

2022-10-08 20:43:57 By : Mr. Hui Jue

De hele dinsdagnacht tot woensdagnamiddag 17 uur waren brandweerlui in de weer om een brand in houtverwerkingsbedrijf Wood Protect op de Wiedauwkaai te blussen. Omdat het in brand gevlogen hout behandeld was met een chemische stof, vroeg de brandweer aan omwonenden om ramen en deuren gesloten te houden en aan automobilisten om het ventilatiesysteem uit te zetten.

De brand ontstond in de vroege nacht in een loods van het bedrijf Wood Protect op de Wiedauwkaai. De brandweer werd om 1 uur gealarmeerd door een bewakingsagent van een naburig bedrijf die een verdachte geur rook, en tegelijk door het branddetectiesysteem van het bedrijf.

“De rook in de loods was zo hevig dat onze mensen de vlammen niet konden zien”, aldus de brandweer. Gelukkig was niemand aanwezig in het bedrijf. Hoe de brand is ontstaan, is nog onduidelijk. “Vermoedelijk ontstond een kortsluiting in een van de machines waarin het hout wordt versnipperd”, zegt Thomas Baeken van moederbedrijf Infrabel, dat instaat voor het beheer van de Belgische spoorlijnen.

Op de achtergrond de loods waarin het hout vuur vatte. Daarvoor liggen stapels afgedankte spoorbielzen.  — ©  dvh

Tegen de ochtend was de brand onder controle, maar er werd nog uren nageblust. De Wiedauwkaai bleef urenlang afgesloten voor doorgaand verkeer. De site wordt tot donderdagochtend bewaakt door de brandweer, zodat het vuur niet opnieuw kan opflakkeren.

“Wood Protect versnippert voor ons houten dwarsliggers”, zegt Baeken. “Wij vervangen op het spoor immers stelselmatig die houten balken door betonnen exemplaren. De oude dwarsliggers worden versnipperd en in een ander bedrijf in de Gentse haven, papierproducent Stora Enso, op milieuvriendelijke wijze verbrand. De overgebleven biomassa wordt daar aangewend tot brandstof.”

De vrijgekomen rook was niet helemaal ongevaarlijk. “Omdat de dwarsliggers bestand moeten zijn tegen weer en wind, worden ze ingestreken met creosootolie”, legt Baeken uit. Omwille van die vrijgekomen chemische stof vroeg de brandweer om deuren en ramen in de omgeving gesloten te houden en aan automobilisten in de buurt om het ventilatiesysteem uit te zetten. De brandweer zelf liet de rook in de loop van de ochtend gecontroleerd ontsnappen.

Bij Wood Protect werken zestien mensen, van wie drie in de loods waar het vuur ontstond. “Er wordt op het bedrijfsterrein uitgekeken naar een gebouw waar een mobiele versnipperaar de activiteit kan voortzetten, want dat mag niet in openlucht gebeuren.”

Wood Protect versnippert de houten balken die op de Belgische spoorwegen liggen. — ©  dvh

Wil jij toegang tot alle artikels van Het Nieuwsblad? Duik in onze plusartikels en lees er elke maand 3 naar keuze gratis.