DIY: The Cricut cutter... verslaving ligt op de loer - Vrije tijd - Plusmagazine

2021-11-16 22:46:38 By : Ms. moment Hong

Sinds juni is het Amerikaanse merk snijplotters Cricut ook in ons land te koop. Creatief zijn was nog nooit zo eenvoudig! De mogelijkheden zijn bijna onbeperkt: van het maken van kaarten, het decoreren van muren tot het personaliseren van t-shirts... Stel je voor, er is vrijwel zeker een mogelijkheid om het te maken met Cricut.

"Willen we een Cricut testen?" 'Een wat?' 'Een innovatieve snijmachine waarmee je zo'n beetje elk creatief idee kunt uitwerken.' En aangezien we graag creatief bezig zijn in onze zeer beperkte vrije tijd, was het antwoord een volmondig: 'Ja'.

Het assortiment snijmachines van Cricut bestaat uit 3 units. De Cricut Maker (adviesprijs 439,99 euro) verwerkt stoffen, leer, papier en hout met moeiteloze precisie. Het apparaat verwerkt meer dan 300 verschillende materialen zeer nauwkeurig en snel. Je kunt er mee knippen, vouwen, markeren en zelfs graveren. Kaarten maken, etiquette maken, t-shirts of draagtassen bedrukken, muurstickers maken, puzzels snijden,... Dit en nog veel meer, het kan allemaal.

De Cricut Explore Air 2 (adviesprijs 299 euro) combineert gebruiksgemak met tijdwinst, waaronder de ingebouwde 'snelle modus' om tot 2x sneller te knippen en schrijven. In een paar minuten maak je een mooie kaart met bijbehorende envelop. Het apparaat snijdt meer dan honderd verschillende materialen.

En het jongste lid van de familie is de Cricut Joy (adviesprijs 189,99 euro). Ideaal voor kleinere projecten, superhandig om in een handomdraai gepersonaliseerde kaarten te maken. Ondanks zijn compacte formaat kan de Cricut Joy meer dan 50 materialen tot 6 meter lang snijden.

We mochten het neusje van de zalm testen: de Cricut Maker. Mijn ervaring in één woord samenvatten? Verslavend!

Alle Cricut-machines worden geleverd met Cricut Design Space, gratis ontwerpsoftware. Alles wordt opgeslagen in de cloud, zodat u als gebruiker altijd en vanaf elk apparaat bij uw bestanden kunt. Je start een project op je smartphone, werkt eraan verder op je laptop en voltooit het op je tablet. Geen probleem.

Design Space bevat tal van afbeeldingen en lettertypen, die ook voortdurend worden aangevuld. Een onuitputtelijke bron van inspiratie. En natuurlijk kunt u ook zelf afbeeldingen ontwerpen of toevoegen, net als lettertypen die u bezit.

Als je gewoon een andere afbeelding of lettertype wilt dan standaard beschikbaar is, is er Cricut Access, een abonnement dat toegang biedt tot talloze ideeën: duizenden afbeeldingen, lettertypen en kant-en-klare projecten. Met een nieuw Cricut-apparaat krijg je een maand lang gratis toegang tot Cricut Access.

De Cricut-bibliotheek bevat meer dan 100.000 afbeeldingen die klaar zijn om door de Cricut-machine te worden gebruikt. En elke week komen er nieuwe bij. Zo'n abonnement kost € 8,99 per maand, maar is zeker geen noodzaak voor een beginner. U kunt immers ook elk beeld uit het toegangspakket apart aanschaffen. Maak op tijd je rekening, mocht je verslaafd raken zoals ik, dan is een abonnement al snel goedkoper. Bij aanschaf van een nieuwe machine kunt u het pakket 30 dagen gratis testen.

Elke Cricut-machine wordt geleverd met een paar kleine projecten waarmee u meteen aan de slag kunt. Makkelijk. Maar dan... Ga zelf aan de slag met Cricut Design Space - bij een nieuw apparaat heeft u geen handleiding nodig! - kan hoe dan ook behoorlijk overweldigend zijn. Zeker met een toestel als de Maker. Welk mes moet ik gebruiken? Op welke mat moet ik het materiaal leggen? Hoe voeg ik tekst toe aan mijn afbeelding? Ik geef toe dat ik een beetje overweldigd was.

Op dit moment is er een actie waarbij je bij aanschaf van een Cricut Maker of Explore Air 2 een gratis online workshop van 2,5 uur krijgt. Ook dat zet je natuurlijk goed op weg. Iedereen kan deze online workshop tegen betaling (€ 35) volgen. Persoonlijk vind ik dit een aanrader! Meer info vind je hier.

Maar natuurlijk is er ook internet dat advies biedt! Het valt direct op dat Cricut wereldwijd een zeer grote community heeft. Niet alleen op Facebook vind je veel groepen waar mensen projecten, tips en trucs delen, maar wat me echt het meest heeft geholpen, waren veel echt goede, gratis video's op YouTube. Als je het niet erg vindt om video's in het Engels te bekijken, dan moet je zeker een kijkje nemen op het YouTube-kanaal van Jennifer Maker, Makers gonna learn, Crafting with April... Maar het is een stuk makkelijker als je de uitleg in je eigen taal leest. En dan moet je zeker eens kijken op het YouTube-kanaal van Teddie B.

Zelf kwam ik via Facebook groepen en surfen op internet terecht bij de super vriendelijke Vera van Atlj.V in Beveren. Ze organiseert zowel online (Start2)Cricut workshops als volledig corona-veilige workshops in haar atelier. Als absolute beginner kon ik daar terecht met al mijn vragen over het apparaat, de software, de materialen, de praktische uitvoering etc. en die eerste workshop - jawel, er volgde nog een workshop met de Cricut Joy, daarover later meer - met een super leuke zelfgemaakte tote bag om mee naar huis te nemen.

Binnenkort meer over deze verslaving...

Deze maand in Plus Magazine

Hoe vind je een goede huurder?

Plusmagazine Partner Content biedt bedrijven, organisaties en overheden toegang tot het Plusmagazine netwerk. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Deze maand in Plus Magazine

Hoe vind je een goede huurder?

Schrijf u in op de gratis nieuwsbrieven van Plusmagazine.be

© 2021 Roularta Media Group Alle rechten voorbehouden.