Vrijwilligers boren gaten in hout bij Buitenhuizen om bijenstand te verbeteren | Noordhollands Dagblad

2022-09-17 11:44:44 By : Ms. Tracy Zhang

Vrijwilligers maken bijenschuilplaatsen in het hout.© Foto Rijkswaterstaat

Het was de afgelopen maanden maar een kale boel na de grote bomenkap langs de N246 ter hoogte van Buitenhuizen, ten zuiden van Assendelft. Om de biodiversiteit op peil te houden en de hier levende dieren een handje te helpen, hebben vrijwilligers met boormachines broedgaten gemaakt voor wilde bijen.

De Zaanse ecoloog David Sluis is betrokken bij het project. Samen met Monique Zonneveld kwam hij met het idee om de natuur te versterken nadat Rijkswaterstaat besloot om maar liefst 240 populieren om te kappen. Die zouden volgens het overheidsorgaan een gevaar vormen voor het verkeer langs de N246.

Uiteindelijk komen er weer nieuwe bomen bij Buitenhuizen te staan, maar in de tussentijd hebben vrijwilligers onder meer verblijfskasten voor vleermuizen en torenvalken en een oeverzwaluwwand neergezet. Afgelopen vrijdag hebben de vrijwilligers ook nog gaten geboord in de stapels gekapt hout die nog langs de weg liggen, zodat bijen hier een schuilplaats in kunnen maken. Rijkswaterstaat was ook betrokken bij de actie.

Het gebied langs de oever van het Noordzeekanaal is een belangrijk natuurgebied voor vogels als ijsvogels en oeverzwaluwen. ,,De natuur krijgt hier een enorme ecologische impuls. Rijkswaterstaat heeft samen met burgers en organisaties echt het maximale gedaan om dit te realiseren. Een voorbeeldproject!’’, aldus David Sluis en Monique Zonneveld van GroenZaans en KMZ.

Wil je dagelijks alle hoogtepunten uit het nieuws in je inbox?