Unieke schakel tussen industrie en onderwijs - MetaalNieuws, het laatste nieuws uit de Metaalbranche

2022-07-30 10:59:45 By : Ms. Jade Cao

Home Nieuws Overzicht Unieke schakel tussen industrie en onderwijs

Anco Euser heeft op 24 mei de aandelen WIA Educational overgenomen van zijn vader Bert. Hiermee is de specialist in technische educatieve werkplekken onder de vleugels van het familiebedrijf Widenhorn gekomen. “Een moeilijke beslissing, maar uiteindelijk was het de enige juiste keuze”, vertelt Anco.

Anco Euser heeft de aandelen WIA Educational overgenomen van zijn vader Bert. Hiermee is de specialist in technische educatieve werkplekken onder de vleugels van het familiebedrijf Widenhorn gekomen.

Hij vervolgt: “In 2007 hebben mijn vader en ik samen besloten het familiebedrijf op te splitsen in een educatieve (WIA Educational) en een industriële tak (Widenhorn). Want samenwerken onder één dak bracht behoorlijk wat uitdagingen met zich mee. Door de splitsing konden we allebei op onze eigen manier en met de juiste focus ons bedrijf ontwikkelen.” Beide bedrijven hebben zich sindsdien op hun eigen manier ontwikkeld, met in 2019 de bekroning met het Predicaat Hofleverancier.

Widenhorn is uitgegroeid tot een specialist op het gebied van plaatbewerking met inmiddels meer dan 750 klanten in de Benelux. Dit zijn voornamelijk bedrijven in de maakindustrie. Maar ook steeds meer onderwijsinstellingen, makerbases en fablabs maken gebruik van de innovatieve oplossingen, waaronder Summa College, Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten, Grafisch Lyceum, The International School of The Hague, Hout- & Meubileringscollege, Bouwkeet, Avans Hogeschool, Nieuwe Veste, Binder3D en Techniek College Rotterdam.

WIA Educational biedt educatieve werkplekken vooral voor het technisch georiënteerde basis-, middelbaar en beroepsonderwijs. Maar waar Widenhorn juist een enorme groei doormaakte in de coronaperiode, had WIA daar veel last van. “Scholen waren gesloten en investeringen werden bijna niet gedaan”, legt Bert uit. Daarnaast ging de leeftijd en gezondheid van Bert het bedrijf parten spelen, zeker de afgelopen maanden. Er werd lange tijd gezocht naar een goede overnamekandidaat, maar die kwam niet voorbij.

Intussen neemt de krapte op de arbeidsmarkt steeds verder toe, zeker in de techniek. “Dagelijks hoor ik van mijn klanten dat ze moeilijk of helemaal geen mensen kunnen vinden. Dat baart me toch wel zorgen, voor nu en in de nabije toekomst”, vervolgt Anco.

In de markt ontstaan steeds meer initiatieven om kinderen enthousiast te maken voor de techniek, denk bijvoorbeeld aan de Internationale conferentie Techniek & Technologie, Sterk Techniekonderwijs, de High Tech Ontdekkingsroute tijdens het Dutch Technology Festival en alle open dagen die bedrijven in de maakindustrie zelf organiseren. “Dit is heel hard nodig, want er bestaat nog steeds een compleet verkeerd beeld van de maakindustrie in het algemeen en de metaal(techniek) in het bijzonder”, zegt Anco. “Het is al lang niet meer dat vieze gevaarlijke werk. Maakbedrijven hebben hightech werkplaatsen met geavanceerde machines ondersteund door robots, vaak netter en met betere klimaatsystemen dan menig kantoorpand. Dat is iets wat ouders zich nog te weinig realiseren, want die hebben nog steeds een belangrijke stem in welke richting de kinderen op gaan.”

Het productportfolio dat WIA Educational heeft ontwikkeld sluit perfect aan bij de denkbeelden van de jeugd met bijvoorbeeld VR technologie, 3D printing, programmering, simulatoren en drones. Er zijn zelfs al lesprogramma’s in ontwikkeling voor warmtepomptechnologie, zonnepanelen en Smart Homes. Voor metaalopleidingen is een breed pakket aan software oplossingen beschikbaar aan Courseware voor Technisch Tekening Lezen en Plaatbewerking, CAM-Trainers en zelfs een virtuele lassimulator. Naast de software is een breed pakket aan educatieve machines beschikbaar voor graveren, frezen, laser-, water- en plasmasnijden, gecombineerd met een uniek en compleet lespakket, inclusief lespakket en software. Daarbij kan de CADCAM software van Widenhorn ook voor deze educatieve doeleinden worden toegepast.

Al met al liggen er mooie kansen. Door de synergie tussen Widenhorn en WIA Educational kunnen die kansen veel beter benut worden. De kennis van industrie en educatie worden optimaal gecombineerd. De belangrijkste gemene deler die de bedrijven, onderwijsinstellingen, Widenhorn en WIA Educational hebben, is veel meer jongeren enthousiast maken voor Techniek en Technologie, want de aanwas blijft afnemen. De komende tijd zullen beide bedrijven deelnemen aan veel initiatieven op dit gebied en wordt er gewerkt aan een compleet nieuw democenter in Rhoon waar alle mogelijkheden te zien zijn. “U bent alvast van harte uitgenodigd en als u ook een goed idee heeft of hulp nodig tijdens een evenement voor de jeugd. Dan horen wij dat graag”, besluit Anco.

Automatisering B&R integreert 3D-printer in productiestroom

Renault en Atos lanceren nieuwe dienst voor ontsluiting data

Widia introduceert nieuwe wisselplaat voor het bewerken van aluminium

Ontbramen, afronden en finishen! Wij ontwikkelen, bouwen en verkopen topmachines voor het ontbramen, afronden…

Spaanse grootformaat freesmachines Correa prachtige aanwinst voor Dormac

Dumaco ’s-Gravenpolder is interessante partner voor totaalpakket aan snijwerk

Tuwi dealer van Mitsubishi lasers en Astes4 sorteersystemen

Rol Humacs Krabbendam is veranderd

Machines voor het ontbramen, schuren, afronden, borstelen en metaalfinishen. Onze metaalmachines verzorgen de afwerking…

efficiënter produceren met slimmere opslagsystemen voor plaatwerk en langgoed Enkele jaren geleden zochten we bij…

Th. Wortelboer levert, verhuurd, repareert en onderhoud machines en gereedschappen voor onder meer lasvoorbewerking…

247TailorSteel is de toonaangevende ‘slimme’ fabrikant van op maat gesneden metalen platen, buizen en kantdelen…

IJzersterk vakmanschap op maat. GICOM is een veelzijdig metaalbewerkingsbedrijf met een uitgebreid assortiment plaatwerk…

Metaalbedrijf Baas in Almelo is al meer dan 25 jaar een betrouwbare en klantgericht…

Met ons geavanceerde machinepark kunnen we elke denkbare bewerking voor u uitvoeren, met de…

Ontbramen, afronden en finishen! Wij ontwikkelen, bouwen en verkopen topmachines voor het ontbramen, afronden…

05-07 Pierre Hagenaars, directeur van het Brabantse bedrijf, nam de bijbehorende plaquette in ontvangst. Hij…

04-07 Mikrocentrum ondersteunt de hightech- en maakindustrie met opleiden, ontmoeten en ondernemen. Dit sluit mooi…

29-06 Hierin wordt regionaal samengewerkt aan het toepassen van innovatieve technologieën als kunstmatige intelligentie, robotica,…

27-06 Data wordt steeds crucialer in de bedrijfsvoering. De uitdaging daarbij is niet alleen het…

20-06 CAD & Company ondersteunt en begeleidt implementatieprocessen, innovatie- en digitaliseringstrajecten, biedt trainingen en deelt…

16-06 Om een antwoord op die vragen te krijgen spraken we met Maurits en David…

01-06 Dit is de belangrijkste conclusie van een in opdracht van Koninklijke Metaalunie door Berenschot…

30-05 Dynabook zet drie concrete toepassingen van AR en VR in combinatie met smart glasses…

Klik hier om je aan te melden

MetaalNieuws, PlaatBewerkingsNieuws en VerspaningsNieuws zijn uitgaven van 54U Media BV

De lezers van MetaalNieuws zijn ruim 17.000 ondernemers in de Nederlandse en Belgische metaalverwerkende industrie, waarvan er 12.000 behoren tot het midden- en kleinbedrijf (MKB).