PTS Boom opent hypermodern houtatelier in honderd jaar oude werkhuis ‘De Zaagtand’ (Boom) | Het Nieuwsblad

2022-07-23 00:53:21 By : Ms. coco zhu

De Provinciale Technische Scholen (PTS) Boom had vrijdag een historisch moment te vieren. Na een renovatieperiode van twintig maanden werd in ‘De Zaagtand’, bijna een eeuw oud, een hypermodern houtatelier ingehuldigd. Het is een mooi staaltje van hoe erfgoed en moderne technologie hand in hand kunnen gaan.

Gedeputeerde Luk Lemmens moest de sleutel van het gebouw uit een blok hout klieven. — © Walter Saenen

De werkhuizen van de school die dateren uit de jaren twintig van vorige eeuw, danken hun naam aan de typische zaagtanddaken. Met respect voor die structuur ondergingen de ateliers een grondige metamorfose, waar veel lichtinval en duurzaamheid een hoofdrol in spelen.

“Door de jaren heen was de ruimte opgedeeld in kleinere lokalen. Het geheel was - zoals we in Vlaanderen zeggen - ‘verhokt’ waardoor de natuurlijke lichtinval verloren ging”, vertelt gedeputeerde voor Onderwijs Luk Lemmens. “Door de integratie van lichtkoepels en raampartijen valt het licht nu maximaal binnen en de historische spant- en kolommenstructuur bleef behouden. Het is nu weer één grote ruimte.”

In het atelier zijn ook units voor de theorielessen geïntegreerd. — © Walter Saenen

Bijzonder is ook dat in de ateliers tegelijk units voor de theoretische technologielessen zijn geïntegreerd zodat alles naadloos bij elkaar aansluit. “Het was mee een van de grote uitdagingen om in een ruimte waar machines draaien ook stille ruimtes te creëren. De akoestiek was een serieuze denkoefening”, zegt architect-projectleider Sarah Lacroix van het bureau Erfgoed en Visie. “Daarnaast zijn er ook de aspecten van veiligheid en duurzaamheid. De visie daarop was een eeuw geleden uiteraard helemaal anders. Het was dus de kunst de moderne technieken en normen met de structuren van het historische gebouw te verzoenen.”

Het resultaat mag gezien worden. Het ‘stoffige werkhuis’ heeft plaatsgemaakt voor een hypermodern atelier waar zelfs bedrijven jaloers kunnen op zijn. De leerlingen kunnen er leren werken met hoogtechnologische machines uit de hout- en meubelindustrie, gespecialiseerde software en zelfs virtual reality technologie.

Nog een deel van het atelier. — © Walter Saenen

“Er werd geïnvesteerd in nieuwe machines zoals een CNC-machine, een opdeelzaag en een afplakmachine”, vertelt technisch directeur Wim Broos. “Bij de opdeelzaag berekent de computer precies hoeveel plaatjes er uit een grote plaat kunnen om zo weinig mogelijk afval te creëren. Met de afplakmachine kunnen we ook moderne interieurafwerkingen uitvoeren.”

“Een afzuiginstallatie zorgt voor de opvang van het stof. Dat wordt samengeperst tot kleine blokjes, pellets, die kunnen dienen als brandstof”, verduidelijkt Broos.

Gedeputeerde Luk Lemmens heeft na zijn krachtinspanning de sleutel beet. Rechts van hem directeur Arnold Callay. — © Walter Saenen

Vrijdagavond mocht gedeputeerde Luk Lemmens in het bijzijn van vele genodigden uit de onderwijs- en bedrijfswereld het nieuwe houtatelier openen. Dat ging niet voor hij met een voorhamer de sleutel van het gebouw uit een blok hout kon klieven. Nadien volgde nog een netwerkmoment met (stage)bedrijven uit de buurt. Directeur Arnold Callay benadrukte daarbij nogmaals het belang om als onderwijs en bedrijfswereld dichtbij mekaar te staan. “Wij hebben jullie nodig, maar jullie ook ons. Met dit nieuwe houtatelier zijn we klaar voor de toekomst, voor de industrie 4.0.”

Een tweede fase van de renovatie van de historische werkhuizen is intussen opgestart. De school hoopt dat deze over een jaar is afgerond, zodat ook de lasafdeling er opnieuw zijn intrek kan nemen. De provincie investeert in de renovatie en inrichting 6,7 miljoen euro.

Wil jij toegang tot alle artikels van Het Nieuwsblad? Duik in onze plusartikels en lees er elke maand 3 naar keuze gratis.

Op deze beelden zie je hoe het er tijdens het eerste weekend aan toeging op de festivalweide: opvallende outfits, luide muziek en niets dan blije gezichten. Nu is ook het tweede weekend van start …

Net als een week eerder daagden donderdag voor dag en dauw de eerste bezoekers voor Tomorrowland op. Dit keer moesten ze in de gietende regen wachten aan de poorten van het campingterrein …

Het Antwerps parket en politiezone Rupel blikken met een algemene tevredenheid terug op het eerste weekend van dancefestival Tomorrowland in De Schorre in Boom. In totaal werden 82 personen …

Boom is een zesde buurtinformatienetwerk (BIN) rijker. Ook in de stationsomgeving houden buurtbewoners voortaan mee een oogje in het zeil om verdachte situaties te melden in de strijd tegen …

Een 36-jarige man is zondagnacht zwaargewond geraakt bij een vechtpartij in Kapelstraat in Boom. Het slachtoffer had enkele rake klappen gekregen.

Tijdens het eerste weekend van Tomorrowland hebben dievenbendes verschillende festivalgangers van hun smartphones, maar ook van halskettingen beroofd. Ze mengden zich tussen het publiek aan de …

Moe maar voldaan is de teneur bij zowat alle festivalgangers van het dansfestival Tomorrowland. Maandagochtend kwam een ware volksverhuis op gang waarbij de aanwezigheid van politie en …

De officiële special guest in de Moose Bar van Tomorrowland, zondagavond: Regina. Ofwel, Regi verkleed als drag queen, vol glittertjes en in modieuze jeansrok. Ferm verrassingseffect voor het …

Wat duidelijk is op Tomorrowland, is dat iedereen er zichzelf kan zijn. Feestvierders dragen er de kleren die ze willen, zelfs als dat een zwemband is met daaronder enkel een zwembroek.

Drie dagen dansen onder een blakende zon: kunnen we het nog, na twee jaar? Deze festivalgangers beleefden hun eerste dipje.

Het mondmasker is dood, lang leve het mondmasker! Gezichtsbedekking is in op Tomorrowland - niet die van blauwe chirurgische stof, deze keer, wél die van flitsende maskerades. De mooiste op een rij.

Er zijn recent geen nieuwe overlijdens toegevoegd.

Staat uw dierbare niet op inmemoriam.be of zoekt u extra informatie?