Ondernemen in Kampen Van Ommen: “Steenhouwen blijft een ambacht” - Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

2022-05-28 02:32:35 By : Mr. Richard Lee

Een jaar na mijn verhuizing is het tijd om de laatste verbouwingspuntjes op de ‘i’ te zetten. Voor een nieuwe dorpel op maat tussen hal en woonkamer bezoek ik Van Ommen Steenhouwerij. Ik raak in zijn showroom – omgeven door een enorm assortiment grafstenen met eigenaar Michiel van Ommen aan de praat. De liefde voor zijn vak én bedrijf deelt hij graag. Een uitgelezen onderwerp voor deze editie van Ondernemen in Kampen.

“Samen met mijn vrouw Mariska leid ik, als derde generatie, dit bedrijf dat vestigingen in Kampen, Dronten en Wezep heeft. Mijn oorsprong ligt in de media. Ik werkte in het Audio Visuele centrum van Hogeschool Windesheim tot mijn vader op een dag belde dat hij het te druk had en vroeg of ik wilde bijspringen. In de steenhouwerij werkte ik als ontwerper en tekstopmaker in de steenhouwerij en deed alles op computergebied.

Mijn opa werkte vanaf zijn jonge jaren bij een steenhouwerij aan de Bovenhofstraat. In 1932 besloot hij voor zichzelf te beginnen aan de Slagersweg in Brunnepe. Na een paar jaar verhuisde hij naar de Hofstraat. In die tijd werd vaak zandsteen, hardsteen en tufsteen gebruikt. De Bovenkerk is grotendeels van Tufsteen gemaakt. Platen en blokken werden gelost aan de IJsselkade en daar gekloofd. Met paard en wagen of bakfiets bracht men de blokken naar de Hofstraat waar kleinere blokken van gekapt of gezaagd werden.

Door de revolutiebouw in circa 1890 verdween de behoefte aan hakwerk voor de bouw. Mijn opa legde zich steeds meer toe op grafwerk. Industrialisatie deed haar intrede. Mijn opa schafte in de vijftiger jaren zijn eerste zaagmachine aan. De naam op de gevel werd: Electrische Steenhouwerij. Schuur- en graveermachines volgden snel. De productie verliep sneller en gemakkelijker. Graveren gebeurde nog wel handmatig. Iedere steenhouwer had zijn eigen lettertype. Daardoor zie je nog steeds welke steenhouwer de steen gemaakt heeft.

In 1972 overleed mijn opa op zijn 65e. Mijn vader, die al enige jaren in het bedrijf werkte, nam op 25-jarige leeftijd de steenhouwerij over. Hij moest zijn steenhouwers- en middenstandsdiploma halen. Tegenwoordig hoeft dit niet meer, wat ik jammer vind. Dit gaat vaak ten koste van het ambacht. In 1995 verhuisde het bedrijf van de Hofstraat naar de Gildestraat. Nu ben ik samen met mijn vrouw Mariska eigenaar van de steenhouwerij. Mijn vader is hier ook nog actief.

Verzorgen van grafwerk is onze corebusiness. Daarnaast leveren wij mooie gevelstenen, zoals die boven de parkeergarage van Verzorgingstehuis Margaretha aan de Burgwal. Dit zijn mooie projecten. Mijn uitdaging is een waanzinnig groot beeld uit natuursteen maken dat bijvoorbeeld voor het stadhuis in Kampen komt te staan. Liefst zo gedetailleerd mogelijk. De kunstenaar Rodin is mijn voorbeeld. Ik vind hem geweldig.

Natuursteen blijft natuursteen. Toch combineren wij dit steeds meer met materialen zoals rvs, glas, hout en cortenstaal. Men houdt in Kampen en omgeving meer van traditionele uitingen op een graf. Dit is wel langzaam aan het veranderen. Mensen hebben steeds meer persoonlijke wensen voor de vormgeving van graven.

Wij komen graag klanten tegemoet die omwille van duurzaamheid stenen een tweede kans willen geven. Ieder jaar gaan er zo’n tienduizend stenen – doorgaans na 30 jaar de afvalcontainer in. Wat ons betreft hoeft dit niet. Wij verwijderen de letters en polijsten de steen opnieuw. Steen vergaat niet, dus waarom weggooien en niet hergebruiken? Wij zijn lid van Circle Stone, een organisatie in Nederland die initiatieven op het gebied van recycling ontwikkelt.

Mensen weten ons te vinden. Vaak kiest men voor een lokale steenhouwerij om een grafsteen te vinden die bij hen past. Wij zijn toegankelijk en laagdrempelig. Laatst kwam er iemand in de showroom die vroeg: ‘Mag ik hier ook plat proatn?’ Ja, natuurlijk. Graag zelfs! Mensen voelen zich hier begrepen. Er heerst een ‘ons kent ons’-sfeer. Wij voelen ons daar prettig bij. En de klant ook!"

Vrijdagavond 27 mei 2022 was voorstelling vijf van ‘Op Zien Kampers’ met de leukste Kamper liedjes, sketches, anekdotes en roddels in de Stadsgehoorzaal in Kampen.

REGIO - Afgelopen Pasen kwamen kinderen uit Berlijn in deze regio hun vakantie vieren. Medewerkers van Stichting Pax Kinderhulp zijn nu bezig om voor de komende zomervakantie gas..

KAMPEN - Op zondag 12 juni wordt in De Burgwal aan de Burgwal 60 de cantate ‘Wer nur den lieben Gott läßt walten’ van Johann Sebastian Bach uitgevoerd door het Bachkoor en..

Donderdag 26 mei 2022 speelden de grootste korfbaltalenten van Nederland een korfbaltoernooi bij KV DOS in Kampen. Dertien teams uit heel Nederland met de beste jeugdspelers uit..

KAMPEN - CultuurZIEN houdt op Pinkstermaandag een stadswandeling over grote branden uit de Kamper geschiedenis. De wandeling start om 14:00 uur bij de Broederkerk, hoek Burgwal.

KAMPEN – Op 4 april 2020 zou gospelkoor Joyful Sound uit Kampen haar 25-jarig jubileum vieren. Een groots concert in de Stadsgehoorzaal met veel indrukwekkende technische effecte..

IJSSELMUIDEN - In samenwerking met Welzijn Kampen gaan kinderen in het Schilderatelier voor Kinderen schilderijen maken op de muur op het plein van buurthuis Het Lokaal.

Woensdagavond 25 mei 2022 was er een Bandjesavond Hemelvaart 2022 editie bij 8 cafe’s in het centrum van Kampen. Hierbij een foto-impressie.

KAMPEN - In De Brug die vandaag op de mat viel is abusievelijk vermeld dat in De Corner tijdens bandjesavond een voortzetting van de in de jaren vijftig opgerichte Sturgeons zou..

KAMPEN - In acht Kamper horecagelegenheden wordt morgen (25 mei) weer een bandjesavond gehouden. Het gaat om een extra activiteit, tussen de gebruikelijke voor- en najaarsedities.

KAMPEN - De Binnenstad Ondernemersvereniging Kampen organiseert voor maandag 6 juni (2e Pinksterdag) een kleedjesmarkt in de Oudestraat. Na inschrijving en betaling van een klein..

REGIO - In 2021 voelden middelbare scholieren zich minder gelukkig dan vóór de coronaperiode, in 2019. Gebeurtenissen tijdens de coronaperiode, zoals quarantaine, coronabesmettin..

KAMPEN - Donderdag 2 juni geeft het koor Consensus Vocalis uit Enschede in De Burgwal een uitvoering van drie motetten van Bach. Het koor staat onder leiding van Klaas-Jan de Gro..

Wandelen langs herbergen en brouwerijen