IJsbeer Energie verandert vanaf 2022 in IceBear en gaat zich toeleggen op palletklossen - Steenwijker Courant

2022-06-18 20:32:55 By : Ms. Mira Wong

Een van de machines in de nieuwe palletklossenfabriek. Aangeleverde foto

Deze palletklossen worden gebruikt in een houten transportpallet, niet te verwarren met pellets. Op dit moment wordt het bedrijfsterrein in Steenwijk verbouwd en klaargestoomd voor de nieuwe circulaire productielijn. De ambitie is om in de loop van 2022 volledig operationeel te zijn in de nieuwe vorm: Als circulair producent van palletklossen en warm water. Daarnaast wil IceBear met dit initiatief ook graag de lokale werkgelegenheid stimuleren.

Eind 2016 verscheen IJsbeer Energie in Nederland op de radar als producent van groene stroom. Sinds die tijd levert IJsbeer Energie op lokaal niveau groene stroom voor ongeveer 6000 huishoudens, vanuit CO₂-neutrale bronnen. „Al vanaf de start is er nagedacht over een nog efficiënter gebruik van de restwarmte, die overbleef na het leveren van groene elektriciteit aan het openbare net. De komst van de circulaire productielijn voor palletklossen in combinatie met heet waterproductie is de uitkomst hiervan. Dit past bij de bedrijfsmissie om als producent in de circulaire economie een optimale bijdrage te leveren aan de wereldwijde reductie van CO₂-uitstoot”, licht Jan Vermeiren toe.

Na oplevering van het verbouwde complex gaat IceBear recyclebaar hout uit de omgeving naar Steenwijk halen. Het recyclebare hout wordt schoongemaakt en zal vervolgens gedroogd worden. Hiervoor zal de beschikbare restwarmte worden gebruikt. Daarna is het halfproduct klaar om er palletklossen van te persen, waarbij er zes verschillende extrusiepersen met een variatie aan mallen aan het werk worden gezet. Jan Vermeiren: “Hiermee kunnen we 32 verschillende circulaire producten op het gebied van palletklossen op de markt te brengen. Als gevolg van deze plannen verwachten we ook het personeelsbestand in de komende jaren uit te kunnen breiden tot 30 á 40 medewerkers.”

Om de ambities kracht bij te zetten is er inmiddels ook uitgebreid binnen het bedrijf in Steenwijk. Jan Vermeiren: “Hiermee wordt er onder meer ruimte gecreëerd voor opslag, zodat er vanuit voorraad direct aan palletproducenten aangeleverd kan worden en onnodige transportbewegingen tot een minimum beperkt worden. Daarnaast zetten we ook in op circulariteit binnen de palletproductie-branche, door zoveel mogelijk afgedankte pallets weer om te zetten in nieuwe palletklossen. Met deze werkwijze, maar bijvoorbeeld ook met het hergebruik van afgevangen zaagsel tijdens het productieproces, wordt een optimaal circulair proces nagestreefd.”

Release: 9607aa6ca98c85c38e2f5b20e2c5ac8e5a291254