EPV nuanceert berichtgeving over dalende houtprijs - Vraag & Aanbod

2022-09-10 13:24:47 By : Mr. Sucre Xi

Home / EPV nuanceert berichtgeving over dalende houtprijs

Verschillende media berichtten de afgelopen dagen dat de houtprijs weer aan het dalen is, het hoogtepunt van de stijgende houtprijs zou bereikt zijn. De Nederlandse Emballage- en Palletindustrie Vereniging (EPV) en haar leden willen deze berichtgeving echter nuanceren. Europees emballage- en pallethout is volgens hen nog steeds niet in grote hoeveelheden beschikbaar, en de prijzen dalen niet, integendeel.

De berichtgeving over de dalende houtprijs is gebaseerd op de Amerikaanse Nasdaq Lumber futures. Die daalde na zijn historische hoogtepunt op 5 mei dit jaar van bijna 1700 dollar BDFT naar nu circa 900 dollar BDFT. Echter, de Amerikaanse Nasdaq Lumber futures gebruiken om de houtmarktverwachtingen in Europa te duiden, is te kort door de bocht, stelt EPV . De Nederlandse houtverwerkende industrie haalt zijn hout grotendeels uit Europese productiebossen. Onder andere de HPE, Euwid en CBS Houtprijsindex, die inkoopprijzen van houtsoorten ten behoeve van de emballage- en palletindustrie toont, laat vooralsnog geen enkele prijsdaling zien. Om helderheid te verschaffen over oorzaken en verwachtingen zet EPV vanuit het blikveld van de Nederlandse emballage- en palletindustrie wat zaken in het juiste perspectief.

Een aantal ontwikkelingen hebben invloed op de houtprijsontwikkeling in Europa.

Vakantieperiode: veel zagerijen zullen de komende weken hun productie vanwege de zomervakantie twee à drie weken stilleggen. Dat betekent een aanmerkelijk lagere output dan het voorgaande kwartaal en dus beperkte mogelijkheid om op te schalen.

Voorraden zagerijen: normaliter bouwt men voor de zomerstop extra voorraad op. Nu zijn de voorraden van de meeste zagerijen nog steeds historisch laag, vanwege beperkte beschikbaarheid van Europees hout.

Volle orderboeken/maximale output: de zagerijsector loopt nog steeds tegen een té beperkte productiecapaciteit versus hun orderintake aan. Dit wordt zeker in het komende derde kwartaal, met zijn beperkingen, niet ingelopen.

Transport: het transport is op dit moment de bottleneck voor vele markten. De beschikbaarheid van transport is een remmende factor. Het tekort aan vrachtwagens en containers maakt transport extreem duur.

China: de aanhoudend grote vraag vanuit China (een nog grotere constante bepaler op de houtmarkt dan de VS) wordt vandaag de dag alleen nog beperkt door de transportmogelijkheden. Zodra hier ruimte ontstaat zal de druk op de Europese houtmarkt alleen maar toenemen.

Inhaalslag: aanbieders van hout maken een inhaalslag met hun houtprijzen. Zij slaan onder druk van de markt de kwartaalafspraken met inkooporganisaties massaal in de wind. De meerderheid van de aanbieders hanteert momenteel maand- of zelfs dagprijzen. Houtinkopers krijgen te maken met tussentijdse prijsverhogingen, die alleen verklaarbaar zijn door een te lage voorraad en te hoge vraag.

Met het openen van de wereld na corona stoppen niet alle grote industriële houtcontracten, zoals die bestaan tussen de emballage- en palletproducenten en hun afnemers. De vraag naar pallets is ook in coronatijd nauwelijks minder geweest. Grote bouwprojecten liggen na corona niet opeens stil. Het gebruik van hout in de bouw groeit bovendien aanzienlijk, mede door de nieuwe CLT-techniek. EPV ziet dan ook geen onderbouwing voor de bewering dat op korte termijn hout goedkoper kan worden ingekocht. Alleen als de supply chain zich vult met meer aanbod dan vraag, wordt hout goedkoper. Dit zal echter niet op korte termijn zo zijn.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bewaar mijn naam, e-mailadres en site in deze browser voor de volgende keer wanneer ik een reactie plaats.

Vreemd eerst is de VS de grote boosdoener en als daar de prijzen dalen dan zijn er andere factoren. Als de markt anticipeert op de daling die gaat komen en daar waar het kan wacht met inkopen gaan de prijzen ook op korte termijn dalen.

De wereldwijde staalproductie is maand op maand licht gedaald in juli en vertoont ook een daling van 6,5 procent ten opzichte van het voorgaande

Bedrijven zijn méér spindeluren gaan maken dan vijf jaar geleden. Maar als de toename afgezet wordt tegen de snelle en laagdrempelige ontwikkeling van automatiseringssystemen,

Wat veel staalmakers eind vorige en begin deze maand hoopten is niet uitgekomen, want een opwaartse prijscorrectie vond niet plaats. Sterker nog: de basisprijzen

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in juni 6,2 procent hoger dan in juni 2021, maakt het CBS bekend. De groei is

Wilt u ook 2x per week op de hoogte gehouden worden van alle actualiteiten in de maakindustrie?

Meldt u zich dan hier aan voor de gratis nieuwsbrief van vraagenaanbod.nl