Cryptoscam: werd FC Groningen geflest door een failliete ‘bitcoinboer’? - FaillissementsDossier.nl

2022-05-28 02:33:17 By : Mr. Jason Zhou

Actuele informatie over faillissementen en surseances

IQONIQ: een soort Facebook voor voetbalfans

Aan ronkende vooruitzichten is geen gebrek als Wouter Gudde, algemeen directeur van ‘De Trots van het Noorden’ alias FC Groningen, in oktober 2020 een samenwerking aankondigt met IQONIQ. Met wie? ‘Met een soort Facebook voor voetbalfans,’ verklaart Gudde desgevraagd. Via een kosteloze app wordt aan fans straks ‘een kijkje achter de schermen’ gegund, zo klinkt het. 'We kunnen door deze samenwerking onze supporters nog beter met de club verbinden,’ zegt Bastiaan Fehrman, manager partnerships van de club. ‘Het is daarnaast een kans om de fanbase internationaal te vergroten.’

Ook AS Roma, Olympique Marseille en Valencia gaan in zee met IQONIC

En daar is geen woord van gelogen. Dankzij het aangaan van de samenwerking met het vanuit Monaco opererende IQONIQ wordt er een rood lopertje uitgerold voor de blozende voetbalbonzen uit het hoge land van graan, gas en klei. Gudde en Ferhman moeten even in hun arm knijpen als ze zien dat FC Groningen in een adem wordt genoemd met iconische clubs als AS Roma, Olympique Marseille, Crystal Palace, Real Sociedad en Valencia die ook met IQONIQ in zee gaan. ‘Met dankzij onze uitstekende internationale contacten hebben we deze prachtige deal kunnen sluiten, waarop we trots mogen zijn,’ glundert Fehrman tegenover RTV Noord.

Fans FC Groningen moesten tokens kopen met cryptomunten

Achteraf gezien rijst de vraag of de directie van FC Groningen op dat moment wel in de gaten had waar ze aan begon. IQONIQ was een platform dat draait om zogenaamde fantokens. Dit zijn digitale munten die fans online kopen waarna ze toegang krijgen tot de exclusieve content van hun favoriete club. De toegang was dus niet gratis, zoals FC Groningen de fans aanvankelijk had beloofd. Zij moesten zich registreren en vervolgens betalen met cryptomunten. Althans, dat was het idee. Registreren en betalen lukte wel maar twee jaar na de aankondiging is het platform met de content nog altijd niet live.

Voetbalsites melden het faillissement van IQONIQ

Hoeveel Groningenfans in spannende afwachting van de exclusieve content cryptomunten hebben gekocht, weet de clubdirectie niet. Als grote kleuters die hardnekkig in het sprookje van de rijke prins blijven geloven, gaan Gudde en Fehrman er nog steeds vanuit dat alles ‘netjes wordt opgelost’. Intussen melden internationale voetbalsites het faillissement van IQONIQ. Kazim Atilla, de in Gorinchem opgegroeide Turks die IQONIQ heeft opgericht, geeft toe dat de miljoenen tokens die zijn gekocht waardeloos zijn geworden. Ze kunnen weer meer waard worden, vertelt hij erbij. Niet al zijn klanten houden het vertrouwen in zijn verhalen. Real Sociedad zou al een vordering van ruim acht ton hebben ingediend. De schade voor Groningen loopt in de tienduizenden euro’s, onder meer aan gederfde sponsorinkomsten.

Adverteren op deze site? Kijk hier voor uitgebreid informatie over de mogelijkheden, tarieven en formaten.