Boren in hout om de geschiedenis te ontkurken: in het spoor van de middeleeuwse bouwvakkers van de Nijehove-terp in Leeuwarden - Friesch Dagblad

2022-07-30 10:59:52 By : Mr. Jeffrey Liang

Voor Arcadia-project De Baren gingen houtonderzoeker Paul Borghaerts en historicus Henk Oly op zoek naar middeleeuwse sporen in zeven woningen op de Leeuwarder terp Nijehove. Vanaf donderdag presenteren ze hun bevindingen drie dagen lang in de Waalse kerk.

Paul Borghaerts doet voor zijn dendrochronologisch onderzoek (houtdatering) een boring in de houten constructie van een bovenwoning aan de Grote Kerkstraat 232-234. Foto: Hoge Noorden/Jaap Schaaf

,,Als het goed is hoor je nu een mooie knak. En dan….. tak! Daar komt ’ie.” In een historische bovenwoning aan de Grote Kerkstraat 232-234 in Leeuwarden heeft Paul Borghaerts woensdagochtend na een paar minuten boren zijn boormachine weer uit het gebinte gehaald. Geen doorsnee boor, maar een holle, met vijf tanden. Nu tikt hij ermee tegen zijn hand, en komt er een stokvormig houtmonster uit tevoorschijn.

Het Friesch Dagblad zoomt in en zoekt naar verhalen die betekenisvol zijn. Iedere dag streeft de redactie ernaar die zo goed en nauwkeurig mogelijk te brengen: eerlijk, evenwichtig, kritisch opbouwend. Dit zodat u betrouwbaar nieuws kunt lezen.

Leest u al de (digitale) krant? Dan heeft u waarschijnlijk recht op het lezen van PREMIUM. Registreer u dan eenmalig en log in om toegang te krijgen.

Heeft u al een account? Dan kunt u hieronder eenvoudig inloggen om dit PREMIUM-artikel te lezen.

Bent u ingelogd maar kunt u dit artikel nog steeds niet lezen? Koppel dan hier eenmalig uw account aan uw abonnementsgegevens.

Release: 5bc47a4fff95cd92f1e4271c6e139c8c9df9263a