Windows XP is 20 jaar oud geworden, maar staat nog op meer dan 1% van alle pc's - Hardware Info

2022-05-29 03:53:11 By : Ms. Ondar Sports

Microsoft heeft gisteren de twintigste verjaardag van Windows XP gevierd. Het besturingssysteem werd op 25 oktober 2001 officieel aangekondigd, en officieel ging de Nederlandstalige versie in 2008 met pensioen.

Voordat de officiële versie in oktober onthuld werd stond de bètaversie ook wel bekend als Whistler en heeft Windows 2000 opgevolgd. De XP-naamgeving is een verwijzing naar het woord 'experience' en is door Microsoft-oprichter Bill Gates gekozen omdat het besturingssysteem moest staan voor de meest volledige gebruikerservaring. Windows XP nam in rap tempo marktaandeel over van zijn voorgangers totdat het het meest gebruikte besturingssysteem op de markt was, wat bovendien lang zo is gebleven. Het bleef bovendien een relatief groot marktaandeel behouden na de beëindiging van de ondersteuning in 2014. Afgaande op data van Netmarketshare staat Windows XP zelfs nu nog op 1,15% van alle pc's wereldwijd.

Het marktaandeel van verschillende populaire besturingssystemen volgens data van w3schools, via ZoniNation.

Kandidaat-systemen hadden voor Windows XP slechts minimaal 64 MB ram, 1,5 gigabyte aan vrije schijfruimte en een processor met een enkele core een een minimale kloksnelheid van 233 MHz. Daarnaast was de vereiste resolutie slechts 800 x 600 pixels. Uiteraard zijn al deze vereisten tegenwoordig een stuk hoger, maar ook de techniek is hard vooruit gegaan.

De 'teletubbiesberg' als achtergrond is een eigenschap die vrijwel iedereen van die tijd zich nog wel herinnert.