Van der Kwast verdwijnt na ruim 100 jaar uit Vianen: ‘Er valt een boek over te schrijven’ | Al het nieuws uit Vijfheerenlanden

2022-07-30 10:57:25 By : Ms. Kathy Wu

Al’dam/P’drecht (Klaroen)

Al’dam/P’drecht (Klaroen)

VIANEN • Het is meer dan honderd jaar geleden dat Van der Kwast Houtindustrie zich vestigde in Vianen. Met gemengde gevoelens stopt directeur Cor van der Kwast met het familiebedrijf. Leeftijd, gezondheid en geen opvolging spelen een belangrijke rol bij deze lastige beslissing. Van der Kwast Houtindustrie is jarenlang één van de grotere werkgevers in Vianen geweest en heeft zijn stempel gedrukt op de samenleving en industriële ontwikkeling van Vianen.

Weemoed en trots nemen om en om de overhand als Cor vertelt over de geschiedenis van het bedrijf. In 1909 begon overgrootvader Gijsbert van der Kwast in Lopikerkapel met de vervaardiging van houtwerk en aanverwante artikelen. Cor: “In die periode produceerde het bedrijf veel houten producten voor de bezem- en borstelindustrie. Ook maakten we houten pompzuigers voor zwengelpompen. Voor de opkomende auto-industrie werden houten onderdelen voor carrosseriebouw vervaardigd”. In 1915 verhuisde het bedrijf naar Vianen. 

80 jaar Hogelandseweg Het bedrijf was gevestigd tussen de Hogelandseweg, Kanaalweg en het huidige Giessenborch, een plek waar eerder een hoepelmakerij was gevestigd. Na ruim tachtig jaar op deze plek gevestigd te zijn geweest, verhuisde het bedrijf naar de Sportlaan om ruimte te maken voor de nieuwe woonwijk Blankenborch.

Met Cor van der Kwast (vierde generatie) duiken we terug in de geschiedenis van dit bedrijf. Oprichter Gijsbert van der Kwast had vier zonen, Jan, Cornelis, Piet en Gijsbert die allen in het bedrijf hebben gewerkt. De laatste decennia heeft Cor, kleinzoon van Cornelis, samen met de zoon van Gijsbert, Gijs van der Kwast, bedrijf geleidt. In 2005 ging Gijs van der Kwast met pensioen en kwam de verantwoordelijkheid voor het bedrijf alleen bij Cor te liggen.

Kwaliteit hoog in het vaandel Kwaliteit heeft altijd hoog in het vaandel gestaan bij Van der Kwast vertelt Cor en dat begint bij het hout. Om kwalitatief goed hout te krijgen werden boomstammen vroeger ‘gewaterd’. Tot 1976 heeft Van der Kwast Houtindustrie dan ook een eigen, zogenoemd balkengat gehad aan de Zipkaai langs het kanaal. Door het wateren neemt de duurzaamheid van het hout toe. Omdat wateren een langdurig en kostbaar proces is, is het steeds zeldzamer geworden.

Cor: “Het bedrijf werd in loop de jaren steeds verder uitgebreid. Vlak voor de oorlog was het hoogtepunt, we hadden zeker 35 werknemers in dienst. Het bedrijf heeft zich, in al die jaren, steeds moeten aanpassen aan de veranderende markt. Zo heeft het bedrijf ook houten onderdelen voor Philipsproducten en houten koekenpanstelen voor BK fabriek in Doetinchem gemaakt.” 

In 1988 werd de vervaardiging van houten borstels beëindigd en ging Van der Kwast zich toeleggen op het maken van gespecialiseerd houtwerk, zoals wiggetjes van essenhout voor de toenmalige Elektro-Rail en houten slagbomen voor spoorwegovergangen. Loonwerk in opdracht van bijvoorbeeld Jongeneel, ging van der Kwast ook niet uit de weg.

Zwarte bladzijde Op de vraag of er ooit ernstige ongelukken hebben plaatsgevonden reageert Cor zichtbaar aangedaan. Hoewel niet toegestaan, was het bedrijf een aantrekkelijk speelterrein voor kinderen. Een jongentje was de loods ingeslopen en was op en bij gestapelde dikke planken gaan spelen. Eén van de stapels viel om en kwam boven op het jongetje terecht, het jongetje is daarbij overleden. Voor Cor een zwarte bladzijde in de geschiedenis van het bedrijf. Weg met de motor Zoals Cor aan het eind van het gesprek zegt “ Meer dan 100 jaar Van der Kwast houtindustrie, daar is een boek over te schrijven”. De houtbewerkingsmachines zijn verkocht en de hal is opgeleverd aan de nieuwe eigenaar. Wat nu Cor? “Zo’n bedrijfsbeëindiging geeft nog een boel administratie en thuis heb ik ook wat te klussen, daarnaast heb ik een motor waar ik graag een zijspan aan zou willen hebben, kan ik met mijn vrouw lekker gaan toeren.”

ACQUOY • Het touw van het trekpontje over de Culemborgsche Vliet aan de Aquoyseweg is doorgesneden. Hierdoor kunnen wandelaars voorlopig even geen gebruik maken van het pontje.

BEESD • Van woensdag 17 t/m zondag 21 augustus organiseert Heerlijkheid Mariënwaerdt de 26e editie van de Landgoedfair. Het thema voor dit jaar luidt: ‘Fris en fruitig’.

REGIO • Den Hâneker, vereniging voor natuur- en landschapsbeheer, presenteerde onlangs een visie op de toekomst. Wat Den Hâneker betreft is daarin een belangrijke plaats weggeleg..

Festival Songs about Fish and Ships

Duik in de Gouda750 historie met een waterwandeling

Het Kontakt Edities bv Zuidzijde 131 | 2977 XE Goudriaan Postbus 1 | 2977 ZG Goudriaan Tel 0183 - 58 32 00