Matthijs en Annette maken puzzels voor volwassenen: 'We gaan al die containers vol goedkope spullen tegen'

2021-11-16 22:46:32 By : Ms. alice hua

Zij zagen hun werk door de pandemie verdwijnen, maar Matthijs Keuper en Annette Tol (beiden 50) besloten direct de koe bij de horens te vatten. Annette: “Matthijs had in onze schuur een lasersnijmachine gebouwd. Hij ging naar binnen met een stuk hout en kwam naar buiten met een prachtig gesneden plank. Ik was meteen enthousiast. Daar moesten we iets aan doen." Dat 'iets' werd Kaboomlaser. Een bedrijf in zelfgemaakte houten puzzels, wanddecoraties en accessoires.

Annette en Matthijs begonnen te brainstormen, want wat zou je van hout kunnen maken en wat zou aanslaan bij de consument? “Deze brainstorm heeft de hele zomer van 2020 geduurd”, zegt Annette. “Elke avond, tijdens onze wandelingen met de hond, kwamen we op nieuwe ideeën. Ondertussen bouwde Matthijs een webshop en knipte hij nieuwe producten uit. We hebben ook foto's gemaakt en teksten geschreven.”

Tekst gaat verder onder de foto

Het begon met sfeerverlichting en glas- en pannenonderzetters. Toen kwam de wanddecoratie; vooral dieren en honden. Tussendoor bleef Annette roepen: puzzels! We moeten puzzels maken! Matthijs: “Ik had al wat pogingen gedaan, maar mislukte planken werden regelmatig in de prullenbak gegooid. Uiteindelijk heb ik mijn eigen software ontworpen waarmee ik organische patronen kon maken. Die patronen werden puzzels en ja, toen waren we niet meer te stoppen.”

“We zijn helemaal gek geworden. De ene puzzel na de andere kwam uit die snijmachine”, zegt Annette. “Onze drie kinderen werden proefkonijnen en mochten ze uitproberen. We hebben ze op de website gezet en ze werden meteen de best verkochte items. Mensen sms'en, e-mailen, bellen en sturen zelfs kaartjes om ons te bedanken. Zo grappig!"

Tekst gaat verder onder de foto

Matthijs werkte 25 jaar voor Philips Lighting, onder meer als productontwikkelaar en projectmanager in de LED-industrie. In 2001 ontmoette hij Annette die als intermediair in de commerciële sector werkte. Ze trouwden en vertrokken een jaar later naar Silicon Valley in Californië waar Matthijs aan de slag ging met nieuwe led-technologie. Annette: “Ik begon les te geven aan een taleninstituut en pakte mijn passie voor theater weer op. Na thuisstudie ben ik uiteindelijk toneellessen gaan geven. Dat was geweldig! Na vijf jaar gingen we terug naar Geldrop. Nu met twee kleine kinderen.”

Matthijs vervolgt: “Ik werkte tot 2009 bij Philips, maar toen besloot ik dat ik voor mezelf wilde beginnen. Eerst in consultancy, later bij een bedrijf dat in kleur verstelbare spotverlichting maakte voor winkels en musea. Technisch was het een enorm succes, maar het bleef een nicheproduct. Het was moeilijk om het bedrijf draaiende te houden. Ik heb al mijn personeel moeten laten gaan en toen corona kwam kwam daar een einde aan. Annette was nu opleidingsacteur in de zorg en zag al haar opdrachten komen te vervallen. Stilzitten was geen optie, dus tijd voor iets nieuws.”

Tekst gaat verder onder de foto

Toen de webshop van Kaboomlaser een half jaar in de lucht was, werd de vraag naar puzzels zo groot dat Annette en Matthijs moesten verhuizen van hun schuur naar een grotere locatie. Dat werd het pand waar Piet Hein Eek in Geldrop begon. “Om aan de vraag naar puzzels en wanddecoraties te kunnen voldoen is een tweede lasersnijmachine aangeschaft”, vertelt Matthijs. “Mijn trainingen zijn nu weer begonnen”, zegt Annette. “Tot nu toe is dat goed te combineren met Kaboomlaser.” Matthijs vult aan: “En het geeft me nu een fulltime baan.”

“We willen kwaliteit leveren”, zegt Matthijs. “Duurzame producten waar je het vakmanschap van voelt en die generaties lang meegaan. Dit om ook een beetje tegenwicht te bieden aan alle containers vol goedkope spullen die in het Verre Oosten gemaakt worden en hier verkocht worden om vrij snel weer weggegooid te worden. Alles wat je ziet wordt door ons met zorg en liefde gemaakt en verpakt. Eigen ontwerp uit eigen land.”

Tekst gaat verder onder de foto

Kaboomlaser gaat goed. “Matthijs kwam op het idee om een ​​puzzel te maken in de vorm van de hersenen. Een deel van de verkoop doneren we aan de Hersenstichting. Dat voelt goed." zegt Annette. "Museum Naturalis heeft gebeld of we puzzels van een T-rex hadden. Nog niet, maar nu liggen ze in de museumwinkel!" Matthijs: "We hebben zelfs een klant die blind is en onze puzzels in elkaar zet. Ze had de hond van 39 stukjes besteld en stuurde een e-mail om ons te bedanken. Ze was trots dat ze de puzzel zelf had gemaakt en bestelde er nog twee."

Doen Annette en Matthijs zelf puzzels? Annet: “Zelden. Natuurlijk proberen we onze puzzels thuis uit. De puzzels die we in één avond kunnen oplossen. Dan roepen we de kinderen erbij en gaan er met ons vijven voor zitten. Dan maken we het gezellig met een hapje en een drankje. Die van driehonderd stukjes kun je vergelijken met een standaardpuzzel van duizend stukjes. Daar beginnen we niet aan. Dit laten we graag over aan onze enthousiaste klanten. Matthijs puzzelt wel graag met de software.”

Hier koop je de leukste (waterdichte!) winterjassen en warmste pantoffels van dit seizoen

Geleverd door The Little Green Bag

Aangeboden door BonneBella Shop Eindhoven

Geleverd door Perrée & Partners BV

Geleverd door Kom voor elkaar

Regisseur Tom over Eindhovense actiefilm BAKLAP: 'Eindhovenaars zijn ook filmsterren'

Gepresenteerd door Soontiëns Tuincentrum en Tuinmannen

Aangeboden door Van der Stappen uitvaartverzorging Eindhoven

Blijf op de hoogte van alles uit Eindhoven

© 2021 - DPG Media BV - Alle rechten voorbehouden