Als Persuasion tegenvalt: deze films en series zijn stukken beter

2022-07-23 00:52:43 By : Ms. April -DC Silicone

En als je stiekem toch fan bent van Persuasion: dit lijstje is ook voor jou.

Door kostuumdrama-fans werd er echt naar uitgezien: de nieuwe Netflix-film Persuasion. Zoals wel vaker 't geval is met hoge verwachtingen, kwamen de meeste kijkers van een koude kermis thuis. Dat ongemakkelijke gestaar in de camera, feitjes die historisch geen enkel hout snijden; onze gedachten tijdens Persuasion gingen alle kanten op. Een troost: Bazaar vond films en series in hetzelfde genre, die stukken beter werden ontvangen. En is Persuasion nu juist je lievelingsfilm geworden? Ook dan is dit lijstje voor jou; het kan alleen maar beter worden.

Eigenlijk precies hoe een klassiek kostuumdrama hoort te gaan: kostuums, verboden liefde, verdriet, geluk en hiërarchie zoals die van de heer des huizes versus het personeel beneden. Waaronder de mooie en hardwerkende keukenprinses Clara Belmonte, die het wel erg goed kan vinden met de weduwnaar geworden hertog. En nee, hier wordt niet om de zoveel minuten even awkward de camera in gekeken.

Een beetje het Bridgerton-idee (binnenkort Bridgerton seizoen 3!). Kostuumdrama Little Women volgt namelijk óók een stel zussen in hun weg naar de liefde: Amy, Meg, Jo en Beth. Ze groeien op in Noord-Amerika, in de nasleep van de Burgeroorlog. Jo ontwikkelt een diepe vriendschap met hun buurjongen Laurie (Timothée Chalamet), en dat brengt, zoals je al verwacht bij een kostuumdrama, een hoop ups en downs met zich mee.

De nouveau riche in New-York, zo tegen het jaar 1900. Marian trekt in bij haar twee tantes in precies die stad, en baant zich een weg door rijk gepeupel, imago-kwesties en natuurlijk: haar hobbelige liefdesleven. Dat alles is gevangen in The Gilded Age, op een prima niveau. Dat kan ook niet anders, want het zijn dezelfde makers als die van Downton Abbey. Meer series op HBO? Dit zijn de nieuwe films en series op HBO Max.

Oke, een paar jaar later in de tijd en zodoende geen baljurken, Engelse landhuizen of brieven die nog met een veer werden gepend. Wél een verhaal over een sterke vrouw met wel en wee in de liefde, heerlijke vintage beelden (met een kleurrijk sjaaltje om in een oude cabrio naar de kust rijden), en niemand minder dan Kate Winslet in de hoofdrol. Hier als gescheiden dame, die alles op alles zet om haar leven en dat van haar twee dochters op de rit te krijgen tijdens De Grote Depressie.

Na een verwoestende brand in 1897 in Parijs, merken drie vrouwen dat hun leven wordt verstoord door verraad, bedrog en romantische beroering. Geïnspireerd op waargebeurde feiten, maar dan met een geromantiseerd tintje. Met jurken zoals we die kennen van Downton Abbey (hoe zit het met de tweede Downton Abbey film?) en veel drama.

De film Bright Star is inmiddels ruim 10 jaar oud, en hoewel het in 't kader van de Persuasion-vibe zeker de moeite waard is, moeten we er eerlijk bij zeggen dat ook deze film wel wat kritiek heeft gekregen. Wél de perfecte keuze als je even toe bent aan een tranentrekker; Bright star is een heftig drama over de kortstondige romance tussen dichter John Keats, die op tragische wijze op 25-jarige leeftijd overleed, en zijn grote liefde en muze. Of 'ie stukken beter is dan Persuasion laten we bij deze even in het midden, dus kijk en oordeel vooral zelf.

Dit is er eentje waar we nog een paar weken op moeten wachten, maar die je zéker in je agenda moet zetten wanneer je van kostuumdrama's houdt. De film Die Kaiserin neemt je mee in het leven van de welbekende Sisi; of eigenlijk Elisabeth Amalie Eugenie van Beieren. Een vrijgevochten dame, die door haar huwelijk met keizer Frans Jozef I keizerin van Oostenrijk en later ook koningin van Hongarije werd. Vanaf 29 september net als deze films en series nieuw op Netflix.